Sõjast räsitud Ukraina valmistub valimisteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Arseni Jatsenjuki näopildiga plakat Kiievi laternapostil.
Peaminister Arseni Jatsenjuki näopildiga plakat Kiievi laternapostil. Foto: SCANPIX

Sõjast räsitud Ukrainas leiavad homme aset valimised, mis võivad oluliselt ümber kujundada praeguse parlamendi.

Valimiskampaania lõppes eile.

President Petro Porošenko kuulutas valimised välja augustis, lootuses puhastada ülemraada seadusandjatest, kes on seotud veebruaris veriste protestide järel kukutatud Viktor Janukovõtši režiimiga.

Porošenkol võib küll õnnestuda luua parlamendis läänemeelne koalitsioon, kuid tema teine suur eesmärk tuua riigi separatistlik idaosa tagasi keskvõimu kontrolli alla näib olevat endiselt kaugel.

Vene president Vladimir Putin, kellele pannakse süüks mässu õhutamist ja sõjalist sekkumist, väitis reedel end tunnustavat Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Samas möönis ta sekkumist Ukraina asjadesse, tunnistades esmakordselt, et Moskva aitas Janukovõtšil põgeneda.

Ukrainas oli 36,5 miljonit hääleõiguslikku kodanikku, kuid nende arv vähenes 1,8 miljoni võrra, kui Venemaa märtsis Krimmi annekteeris.

Veel ligi kolm miljonit potentsiaalset valijat elavad sepratistide kontrollitavatel aladel Luganski ja Donetski oblastis, kus mässuliste juhid on lubanud valimisi boikoteerida ja korraldada omad kohalikud valimised nädala pärast.

Sellest hoolimata on Kiiev lubanud üles seada valimisjaoskonnad ka riigi idaosa valitsuse kontrolli all olevates piirkondades. Peaminister Arseni Jatsenjuk on tõotanud tagada valimispäeval aja julgeoleku.

«Raske on pidada valimisi Venemaa sõjalise agressiooni all olevas riigis,» tõdes Jatsenjuk neljapäeval, ähvardades valimisprotsessi häirijaid karistusega.

Porošenko väljendas neljapäeval lootust, et tal õnnestub valimiste järel moodustada läänemeelne koalitsioon, mis hoolimata mässust riigi söe- ja terasetööstuse piirkonnas viib ellu kõik vajalikud reformid ja ehitab üles Ukraina majanduse.

Ta lisas, et koalitsioonil tuleb alustada majanduse moderniseerimisest, täitmaks rahvusvaheliste võlausaldajate nõudeid 27 miljardi dollari suuruse abipaketi saamiseks.

Tema Porošenko Blokk juhib arvamusuuringutes 30-protsendise toetusega, ent enamust 450-kohalises parlamendis ei õnnestu tal ilmselt saada.

Porošenko on öelnud, et jätkuvast vägivallast hoolimata, ei kujune Ukraina sõjast Transnistriale või Abhaasiale sarnast külmutatud konflikti, sest Donbass ei jää ilma Ukrainata ellu.  

5. septembril sõlmitud rahulepe on konflikti ägedust leevendanud, kuid suurima mässuliste käes oleva linna Donetski lähedal on tulevahetused endiselt igapäevased.

Aprillist alates on konfliktis ÜRO andmetel hukkunud üle 3700 inimese ja vähemalt 824 000 on olnud sunnitud oma kodudest lahkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles