Pistiseskandaal pitsitab päästekeskuse tippjuhte

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil võitlevad Pärnumaa tuletõrjujad kahjutulega Paikuse vallas seljametsa külas.
Pildil võitlevad Pärnumaa tuletõrjujad kahjutulega Paikuse vallas seljametsa külas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu päästedepoo ehitamise varjus kerkisid linna külje all nooblis elurajoonis Lääne-Eesti päästekeskuse tippjuhtide eramajad nagu seened pärast vihma.


Punase kuke vastu võitlevas asutuses leiba teenivad Jaanus Teearu ja Marek Kukk on antud pistise võtmises süüdistatuna kohtu alla, kirjutab

Äripäev

.

Lääne-Eesti päästekeskuse direktor Ivar Kaldasaun oma alluvate ebalojaalsusesse ei usu ja peab kogu lugu ülespuhutuks.

Audru vallas Papsaare külas asub Meremetsa elurajoon, kuhu on viimase paari aastaga kerkinud külatäis uhkeid maju. Sihvakate mändide all, kiviviske kaugusel liivasest Valgerannast ja golfiväljakust on endale pesa teinud koguni neli Lääne-Eesti päästekeskuse tippjuhti ja ametnikku.

Lisaks päästetöödeteenistuse juhile Jaanus Teearule ja haldusteenistuse juhile Marek Kukele, kes on majanaabrid, on Meremetsale maja ehitanud või ehitamas veel ka mõlema mehe otsesed alluvad: päästetöödeteenistuse juhi asetäitja Jaanis Otsla ning haldusbüroo peaspetsialist Veljo Vask.

Samal ajal, kui tollal Pärnumaa päästeteenistuse direktorina töötanud Teearu ja tema asetäitja Kukk kinnistuid müünud firmalt East Partners notaris maaostutehinguid tegid, kuulutas Teearu välja ka teistkordse riigihanke Pärnumaa päästekeskuse depoo juurdeehituseks.

Esimene riigihange nurjus, sest küsitud rahasummad osutusid riigile üle jõu käivaks. Loobuti kardinatest, peenest mööblist, summa vähenes ja uuele riigihankele kvalifitseerus kaheksa firmat. Odavaima pakkumise teinud Eviko paraku siiski võitjaks ei osutunud.

2005. aasta veebruaris kuulutas Teearu käskkirjaga võitjaks Paide firma OÜ Tafrix, hanke maksumus ulatus ligi 7 miljoni kroonini ja ehitus võis alata.

Riigihanke võitja pole juhuslik. Tafrixi üks omanikke Taavi Jaaniste on Teearu klassivend, hea ja ammune sõber. Mõlemad Türilt pärit, õppisid koos Türi gümnaasiumis. Lisaks kuuluvad mõlemad rahvusvahelise noortekoja JCI Paide volikogusse.

Teearul ja Kukel tundus aga olevat lisaks depoo juurdeehitusele ka oma plaan, sest samal ajal hakkasid Valgeranda kerkima meeste eramajad. Süüdistuses seisab, et firma Tafrix ehitas samal ajal depood ja ka Teearu maja.

Nii Teearu kui ka Kukk said enda majaehituseks Tafrixi kaudu soodsalt ehitusmaterjale. Teearu ajas asju oma hea sõbra Jaanistega, sai firma vahendusel endale soodsalt ehitusmaterjale, erinevatele arvetele lasi märkida tellijaks OÜ Tafrix.

Päästedepoo laienduse eest otseselt vastutav Kukk toimetas aga oma maja ehitamist Tafrixi töödejuhataja Jaanus Alliksaarega. Süüdistuse järgi võttis Kukk mitmel korral pistist, saades Tafrixi kaudu soodsamalt ehitusmaterjale - soojustusvilla ja kipsplaate.

Sama aasta oktoobris otsustas Teearu sõlmida Tafrixiga läbirääkimiste käigus depoo 4. korruse väljaehitamiseks täiendava hankelepingu, mille summa oli käibemaksuta ligi 1,4 miljonit krooni.

Kukk tegi endast kõik oleneva, korraldas näilise konkurentsi hinnapakkumistel ja libistas Kilingi-Nõmme päästekeskuse ja politsei ühishoone ehituse samuti Tafrixile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles