Venemaa kavatseb oma valdusi Arktikas jõuliselt laiendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktika jää all peituvad hiiglaslikud gaasi- ja naftavarud.
Arktika jää all peituvad hiiglaslikud gaasi- ja naftavarud. Foto: SCANPIX

Venemaa loodab mandrilava välispiiri Jäämeres 1,2 miljoni ruutkilomeetri võrra laiendades suurendada oma ressursse enam kui viie miljardi tonni tingkütuse võrra.

«Taotluse heakskiitmine (ÜROs) kinnitaks Venemaa suveräänseid õigusi täiendavale 1,2 miljoni ruutkilomeetri suurusele territooriumile Jäämeres ning lubab kasvatada prognoositavaid ressursse enam kui viie miljardi tonni tingkütuse võrra,» ütles loodusressursside ja keskkonnakaitse minister Sergei Donskoi täna president Vladimir Putini kohtumisel valitsusliikmetega.

«Noh, ja loomulikult laiendaks platsdarmi meie geopoliitiliste huvide kindlustamiseks Arktikas, kehtestades jurisdiktsiooni ja kontrolli merepõhjas ja vetes käiva tegevuse üle,» lisas ta.

Minister teatas, et eile jõudis Peterburi tagasi ekspeditsioon, mis käis teaduslaevaga Akademik Fjodorov Jäämeres kogumas andmeid põhjendamaks Venemaa taotlust mandrilava välispiiri laiendamiseks.

Donskoi sõnul ületas ekspeditsioon 15. augustil Põhjapooluse ning teostas esimesena maailmas seal geodeetilisi töid.

Ministri teatel on Venemaal kindlaid tõendeid, et Ida-Arktikas on suured naftavarud. Praegustel andmetel peaks seal olema viis miljardit tonni naftat. «Kuid olen kindel, et naftat on veelgi rohkem,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles