Venemaa peab Ukraina separatistide valimisi igati õiguspäraseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed separatistid üleeile Luganski oblastis.
Venemeelsed separatistid üleeile Luganski oblastis. Foto: SCANPIX

Venemaa välisministeerium teatas kolmapäeval, et peab igati õiguspäraseks Ida-Ukraina venemeelsete separatistide kava korraldada 2. novembril valimised.

Välisministeerium toonitas, et see vastab ühtlasi kõigile Minski rahulepingu tingimustele.

«Venemeelsete seisukoht 2. novembril valimiste korraldamiseks on igati õiguspärane ja mahub täielikult Minski rahulepingu raamidesse,» kirjutati ministeeriumi kolmapäevaõhtuses avalduses.

«Ida-Ukrainas on vajalik võimalikult kiiresti moodustada täisväärtuslikud valitsus- ja juhtimisorganid, et asuda lahendama praktilisi küsimusi ühiskonnaelus ja õiguskorras,» märgiti teadaandes.

«Kõige tähtsam on praegu teha kõik hapra vaherahu alalhoidmiseks. Seda alates regiooni majanduslikust toetamisest ja ülesehitustööst ning lõpetades stabiilse ja püsiva poliitilise dialoogiga,» lisas välisministeerium.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon mõistis eile hukka Ida-Ukraina venemeelsete separatistide plaani pühapäeval kahes oblastis oma valimised läbi viia. Ida-Ukraina valimised kahjustavad tõsiselt Minski protokolli ja memorandumit, mis tuleb kiiresti täielikult ellu viia, ütles Ban avalduses.

ÜRO juht esines kriitilise avaldusega pärast seda, kui Venemaa olukorda pingestades teatas, et kavatseb Donetski ja Luganski oblasti valimiste tulemusi tunnustada.

USA välisminister John Kerry hoiatas, et Ukraina idaosa separatistide kavandatavad valimised on ebaseaduslikud ja selle Moskva-poolne heakskiitmine rikub rahvusvahelisi kokkuleppeid.

«See on Venemaa ja venemeelsete separatistide poolt otsene Minskis endale võetud kohustuste ja seal antud lubaduste rikkumine,» ütles Kerry visiidi ajal Ottawas.

Ukraina president Petro Porošenko väljendas samuti veendumust, et isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariikides peetavad valimised õõnestavad Donbassi rahuprotsessi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles