Afganistani president kutsus Talibani läbirääkimistele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Ashraf Ghani.
Afganistani president Ashraf Ghani. Foto: SCANPIX

Afganistani president Ashraf Ghani kutsus tavapäratult otsese pöördumisega läbirääkimistelaua taha islamiliikumise Taliban esindajad, mille võitlejad üritavad kukutada tema kuu aega ametis olnud valitsust.

President Ghani ei teinud Pekingis toimuval Afganistani rahu ja rekonstrueerimise konverentsil ühtegi konkreetset ettepanekut ja vihjas, et valitsusväed võitlusest ei tagane.

Sellest hoolimata on Talibani otsene mainimine oluline muudatus, sest avalikult viidatakse neile tavaliselt kui poliitilistele oponentidele.

«Meie kõrgeim prioriteet on rahu. Kutsume poliitilist opositsiooni, eelkõige Talibani, liituma ja alustama dialoogi, ning paluma kõikidelt meie rahvusvahelistelt partneritelt toetust afgaanide juhitud ja afgaanidele kuuluvale rahuprotsessile,» ütles Ghani.

«Me ei saa ja ei luba suuri illusioone taga ajavatel rühmitustel kasutada meie riiki rahvusvahelise süsteemi vastase lahingutandri või rünnakuplatvormina,» lisas president.

Hetkel pole teada missugust tähtsust omistas Ghani oma esimesel välisvisiidil islamiliikumise Talibani otsesele nimetamisele.

Presidendi suhtumine Talibani erineb oluliselt tema eelkäija Hamid Karzai omast, kelle sõnul olid mässulised tema vennad, ja kes sarjas Ühendriikide sõjalist kohalolekut riigis.

Hiina peaminister Li Keqiang rõhutas riigi usku Afganistani võimekusse lahendada oma probleeme ise, kuid tema sõnul peaksid naaberriigid aitama rahumeelse keskkonna loomisele Afganistani siseasjadesse sekkumata.

«Rahvusvaheline kogukond peaks austama Afganistani suveräänsust, iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust, mitte sekkuma riigi siseasjadesse, ning toetama Afganistani püüdlusi julgeoleku ja stabiilsuse suunas, » ütles Li.

Regiooni tähtsaim majandusvõim Hiina lubas Afganistani toetada 330 miljoni dollari (262,8 miljonit eurot) suuruse abiga. Lisaks lubati järgnevate aastate jooksul anda väljaõpet ja stipendiume 3500 afgaanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles