Lavrov: suurvõimud peavad välispoliitikas loobuma oma erandlikkusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminiter Sergei Lavrov.
Vene välisminiter Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Maailma suurvõimud peaksid tegema Esimesest maailmasõjast järeldusi ja loobuma oma erandlikkusel põhinevatest välispoliitiliste eesmärkide saavutamise põhimõtetest, ütles täna Vene  välisminister Sergei Lavrov.

«Oportunistlikest omahuvi eesmärkidest juhindumine, teistele riikidele enda erandlikkuse peale surumine ja põhimõttelage oma eesmärkide poole püüdlemine on vale,» ütles Lavrov Esimese maailmasõja teemalisel konverentsil.

«Esimene maailmasõda peidab endas mitmeid õppetunde, mis on olulised ka tänapäeval. Nende hulka kuulub riigi arukus välispoliitiliste otsuste tegemisel," sõnas välisminister.

Lavrov kutsus üles välja töötama kõikehõlmavat tulevaste konfliktide lahendamiseks mõeldud lähenemist ning otsima vastusi kõigi jaoks olulistele globaalsetele väljakutsete ja ohtudele.

Sarnaselt Teisele maailmasõjale eelnenud perioodile otsib Venemaa ka nüüd rahvusvahelisel areenil rahumeelset lahendust mis tahes eriarvamustele.

«Venemaa ei tahtnud sõda ja takistas teisi suurvõime saatusliku sammu astumisest. Sarnaselt praegusele olukorrale toetab meie riik tugevaid ja usaldusväärseid riikidevahelisi suhteid ning konfliktide veretut lahendamist. Kuid meid ei kuulatud ja sõjaparteid jäid peale,» ütles Lavrov.

Välisminister mainis ka 2015. aastal Teise maailmasõja võidu 70. aastapäevale pühendatud pidustusi.

«Peame koostöös kaasmaalaste organisatsioonidega jätkama püüdlusi hukkunute mälestamiseks, ajaloolise tõe säilitamiseks ning natsismi ülistamise ja Teise maailmasõja tulemuste revideerimise vastustamiseks,» ütles Lavrov.

«Ajaloo õppetunnid nõuavad kompromissitut võitlust igasuguse rassismi ja rassilise diskrimineerimise, võõraviha ning agressiivse rahvusluse ja šovinismi vastu,» sõnas välisminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles