USA avaldas sügavat muret seoses vägede liikumisega Ida-Ukrainas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Valge Maja avaldas pühapäeval tõsist muret teadete üle raskerelvastuse ja tankikonvoide liikumisest Ida-Ukraina separatistide kontrollitavatel aladel.

Washington hoiatas, et separatistide igasugune püüd vallutada rohkem territooriume on Minski relvarahukokkuleppe jõhker rikkumine.

«Me oleme väga mures lahingutegevuse intensiivistumise üle Ida-Ukrainas, samuti arvukate teadete üle, et Venemaa toetatud ja varustatud separatistid on saatmas suuri raskerelvastuse ja tankikonvoisid konflikti rindejoonele,» ütles USA riikliku julgeolekunõukogu kõneisik Bernadette Meehan avalduses.

«Me jätkame kõigi osapoolte kutsumist relvarahust rangelt kinni pidama. Igasugune separatistlike jõudude katse hõivata täiendavaid territooriume Ida-Ukrainas oleks Minski kokkulepete jõhker rikkumine,» ütles ta.

Meehan kutsus Moskvat austama relvarahuleppe allkirjastamisega antud lubadusi, muu hulgas separatistide sõjalise varustamise peatamist ning vägede ja relvastuse väljaviimist Ukrainast.

«Venemaa peab võimaldama Ukraina suveräänsuse taastamist mööda rahvusvahelist piiri Ukraina poolel, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonil (OSCE) seda jälgida ning aitama kaasa kõikide pantvangide vabastamisele,» ütles Meehan.

OSCE vaatlejad nägid tankikolonnide, haubitsate ja transportmasinate liikumist Ida-Ukraina separatistide kontrollitud aladel.

Kiiev teatas reedel, et Ukraina mässuliste kontrolli all olevasse idaossa sisenes Venemaalt 32 tankist, 16 haubitsast ning 30 vägesid ja varustust vedavast veokist koosnev kolonn.

Venemaa on järjekindlalt eitanud seotust lahingutegevusega Ida-Ukrainas. APECi tippkohtumisel Pekingis viibinud Vene välisminister Sergei Lavrov eitas enne kõnelusi USA välisministri John Kerryga taas ka Kiievi teadet vägede piiriületusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles