Afganistani moonipõllud katavad rekordiliselt suurt ala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani põllumees oma moonipõllul Jalalabadi lähistel.
Afganistani põllumees oma moonipõllul Jalalabadi lähistel. Foto: SCANPIX

Afganistani moonitootmine on tänavu saavutanud rekordtaseme, selgus kolmapäeval ÜRO raportist.

Afganistanis on 2014. aasta seisuga moonipõldude all ligi 224 000 hektarit maad, seitse protsenti rohkem kui eelmise aasta näitaja 209 000 hektarit, selgus ÜRO narko- ja kuritegevuse büroo (UNODC) aastaraportist.

2002. aastal, vahetult pärast islamiliikumise Taliban režiimi kukutamist, katsid moonipõllud riigis 74 000 hektari suurust maad, vahendas AFP.

NATO juhitavate rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) lahingüksused lahkuvad aasta lõpust ligi 13 aastat kestnud missiooni järel riigist.

Afganistani oopiumitoodangu tõus ilmestab koalitsiooni läbikukkumist uimastitootmise vastase võitluse rindel,  ütles UNODCi poliitikanalüüsi osakonna juht Jean-Luc Lemahieu ajakirjanikele ja lisas, et uue valitsuse juhtimisel on lootust saavutada edu.  

Afganistani uus president Ashraf Ghani andis ametivande septembri lõpus ja seda pärast kuid kestnud vaidlusi valimiste võitja üle, vahendas Reuters. «Tema jaoks on Afganistani majanduse ja poliitika kriminaliseerumine üheks peamiseks probleemiks, see tungib läbi igast asjast ja imbub  kõikjale, kus ta tahab edu saavutada,» rääkis Lemahieu.

Taliban maksustab sageli oopiumikasvatajaid, kasutades raha valitsusvägede ja NATO vastase võitluse rahastamiseks.

Afganistan toodab üle 90 protsendi maailma oopiumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles