Venemaa õhujõudude aktiviseerumisest: see on NATO propagandakampaania

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitaja F-15C Eagle jälgimas Vene pommitajat TU-95.
NATO hävitaja F-15C Eagle jälgimas Vene pommitajat TU-95. Foto: SCANPIX

Lääne propagandakampaania, milles kujutati Venemaa õhujõudude aktiviseerumist mitmes Euroopa lähipiirkonnas, oli korraldatud vaid selleks, et õigustada NATO jõudude tugevdamist idapiiril, ütles täna Venemaa esindaja.

«On täiesti selge, et kogu see kära Venemaa õhujõudude üha kasvava aktiivsuse ümber, polnud midagi muud, kui järjekordne propagandakampaania,» ütles Venemaa saadik NATO juures Aleksander Gruško Brüsselis.

«Kogu selle afääri loogika põhineb Venemaa lennukite saatmise statistikal NATO õhusõidukite poolt. See kõik on aset leidnud rahvusvaheliste vete kohal. Aga miks neid on vaja üldse seal saata?» küsis Gruško.

«Kogu selle kampaania põhjus on ilmne - õigustada NATO tegevust oma idatiiva kindlustamisel ning seal üha suurema hulga sõdurite ja tehnikaga õppuste läbiviimine, milledel käikuminevad stsenaariumid on tihtipeale küsitava sisuga,»  lisas saadik.

Gruško tõi näitena välja õppuse Trident Juncture, kus kaitstakse Eestit «suure vaenuliku riigi sissetungi eest». «Selle õppuse tõeline sisu on ilmne,» lisas diplomaat.

Norras peetaval NATO reageerimisjõududega seotud staabiõppusel Trident Juncture harjutavad liitlasriikide kaitseväelased ja tsiviileksperdid Eesti kaitsmist, õppusest võtab osa 25 Eesti kaitseväelast ja ametnikku.

Peamiselt Norras Stavangeris NATO Ühendsõja keskuses, aga ka Itaalias Napolis asuvas NATO ühendväejuhatuse staabis ja liitlasvägede Euroopa peakorteris Belgias Monsis peetaval õppusel osalejad harjutavad NATO territoriaalse terviklikkuse tagamist ning agressori tõrjumist alliansi territooriumilt artikkel viie rakendumisel.

Õppusest võtab osa kokku 25 kaitseväe, Kaitseliidu ja Balti kaitsekolledži kaitseväelast ning riigikantselei, kaitseministeeriumi, kaitsepolitseiameti, terviseameti ja riigi infosüsteemide ameti tsiviileksperti.

Õppuse stsenaariumi järgi tungib Eestile kallale vaenulik suurriik. Eesti kuulutab välja sõjaseisukorra ning Põhja Atlandi nõukogu otsustab rakendada artikkel viie kollektiivkaitset, saates Eestisse kogu NATO reageerimisjõu.

«Õppuste stsenaarium näeb ette eri tasandite juhtimiskeskuste vastastikuse koostöö harjutamist olukorras, kus suur vaenulik riik ründab üht alliansi liiget. Kui Venemaa välja arvata, piirneb Eesti, kus õppused toimuvad, eranditult «väikeste sõbralike riikidega», mis tähendab, et NATO õppustel on selgelt Venemaa-vastane kallak,» ütles Vene kaitseministeeriumi rahvusvahelise sõjalise koostöö osakonna juht Sergei Košelev ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles