Hagel kritiseeris USA tuumajõude

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chuck Hagel.
Chuck Hagel. Foto: SCANPIX

USA sõjaväe tuumajõude vaevab madal moraal, personalipuudus ning lohakas juhtimine, mis võib selle ohutuse ning efektiivsuse küsimärgi alla seada, ütles täna kaitseminister Chuck Hagel.

Pentagoni aasta algul läbi viidud kahe tuumajõudude ülevaatuse raportites toodi välja «süstemaatilised vajakajäämised».

Hageli sõnul näitasid aruanded, et aastatepikkused probleemid rahastamise ning muu toetusega on USA tuumavägesid õõnestanud sel määral, et sel on uute võimalike ohtudega üha keerulisem toime tulla.

Hagel avalikustab reedel tuumajõudude toetuskava ajal, mil mitmed piinlikud vahejuhtumid paljastasid üksustes probleeme halduse ja moraaliga.

Hagel esitab «tuumajõudude reformimise kõikehõlmava tegevusplaani, mis põhineb veebruaris algatatud kahel ülevaatlikul analüüsil,» ütles anonüümsust palunud kõrge kaitseväeametnik AFP-le.

Ülevaated algatati pärast avastust, et kontinentidevaheliste ballistiliste rakettide järelevalve eest vastutavad sõdurid tegid ametisobivuse rutiinsetel testidel sohki. Hiljem võeti mitmed ohvitserid vastutusele käitumisreeglite tõsise rikkumise alusel ning tollal vallandati 190 tuumajõudude ohvitserist 34.

«Probleemide allikas peitub fookuse, tähelepanu ja ressursside puudumises, mis tekitab perspektiivituse tunde, justkui puuduvad tuumavaldkonnas karjäärivõimalused ja muud väljavaated,» ütles kaitseminister.

«Meil on tuumajõududesse vaja investeerida veel miljardeid dollareid,» sõnas ta.

Ekskaitseminister Robert Gates vallandas 2008. aastal õhuvägede juhi pärast avastust, et sõdurid käitlesid tuumarelvi hooletult.

Montana, Põhja-Dakota ja Wyomingi osariikides haldavad enam kui 500 ohvitseri kokku 450 kontinentidevahelist ballistilist raketti, mis asuvad ligi 30 meetri sügavusel maapinnast.

Kriitikute sõnul on missioon pärast Nõukogude Liidu lagunemist iganenud ning raketiväelased jõudsid järelduseni, et nende üksluisel tööl puudub mõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles