Uus video näitab MH17 õnnetuspaika vahetult pärast lennuki allakukkumist

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlines'i lennu MH17 rusud Ida-Ukrainas
Malaysia Airlines'i lennu MH17 rusud Ida-Ukrainas Foto: SCANPIX

Uudisteagentuur AP avaldas täna video, mis on filmitud juulis vahetult pärast Malaysia Airlines’i lennuki allakukkumist Ida-Ukrainas ning sellelt on näha, et kohalikud elanikud pidasid õhusõidukit esialgu Kiievi sõjalennukiks.

Hrabove küla elaniku poolt filmitud videolt on näha, kuidas külaelanikud 17. juulil jooksid põlevate rusude juurde, mis maandusid vaid mõne meetri kaugusel elumajadest. Tegemist võib-olla esimese videoga, mis pärast lennuki allatulistamist filmiti.

Videos on kuulda inimesi küsimas, kus on piloot. See on märkimisväärne, sest selleks ajaks olid separatistid tulistanud alla mitu Kiievi sõjalennukit ning piloot ja teised pardal viibinud inimesed võeti tavaliselt vangi.

Kiiev oli MH17 allatulistamisest šokeeritud ning oletas esialgu, et selle taga oli mõni Venemaa hävitaja, sest separatistidel polnud teadaolevalt tol ajal relvi, millega oleks saanud rakette nii kõrgele tulistada. MH17 lendas 10 000 meetri kõrgusel.

Päeval, mil MH17 alla kukkus, kirjutasid mitmed kremlimeelsed meediaväljaanded, et separatistide sõnul tulistati Ukraina transpordilennuk alla. Need uudised võeti aga maha, kui selgus, et tegu oli hoopis tsiviilõhusõidukiga.

Videos on kuulda ühte inimest küsimas: «Kus on piloot?» Teine vastab talle: «Kurat teab.»

Samuti on kuulda inimesi küsimas, kas rohkem kui üks lennuk tulistati alla, sest rususid oli palju.

Lääneriikide hinnangul tulistati MH17 alla raketisüsteemiga Buk, mille separatistid said Venemaalt. Separatistid on oma seotust eitanud.

Kolm tundi pärast lennuki alla kukkumist nägid AP ajakirjanikud sündmuspaiga lähedal raketisüsteemi Buk. Üks separatistide ohvitser ütles intervjuus, et lennuki tulistasid alla rühm sõjaväelasi, kelle hulgas oli separatiste ja Vene sõdureid. Nad arvasin, et tegemist on Kiievi sõjalennukiga.

Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud lennuki pardal oli 298 inimest, kes kõik hukkusid. Lennuki rusud on laiali 20 ruutkilomeetri suurusel alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles