USA väljaanne: tillukesed Baltimaad valmistuvad võimsale Venemaale vastu astuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene hävitajad MiG-29 ja Suhhoi Su-27.
Vene hävitajad MiG-29 ja Suhhoi Su-27. Foto: SCANPIX

Balti riike on pikalt süüdistatud Vene ohuga liialdamises, kuid nüüd tunnevad nad, et neil on õigus olnud, kirjutab USA väljaanne Newsweek. «Meie, eestlased, ei mõelnud nii, et ajalugu lõppes kakskümmend aastat tagasi,» sõnas Eesti kaitseministeeriumi asekantsler Sven Sakkov.

2008. aasta sõda Gruusias oli äratuskõneks, kuid enamik Euroopast otsustas äratust edasi lükata, ütles Sakkov ja nimetas praegust Euroopa olukorda mitte juhuslikuks halvaks ilmaks, vaid kliimamuutuseks. Sakkovi sõnul on Eesti juba Vene-ohule reageerinud ning sõjalisi hankeid tagant kiirustanud ning palunud NATO-l oma pinnalt tuua sõjaväelasi ning varustust.

Newsweeki teatel on olukorrale reageerinud ka tavalised eestlased – kaitseliiduga liitunuid on sel aastal kaks korda nii palju kui mullu. Nüüd kuulub kaitseliitu 14 545 inimest.  

Selle kuu algul jõudis Vene sõjalaev Läti merepiiri lähedale, kuid Läti kaitseministeeriumi teatel pole sündmuses midagi üllatavalt, sest kokku on neid sel aastal olnud 50 ringis.

Vene sõjalennukid on sõitnud Läti õhuruumi lähistele sel aastal aga ligi 200 korda, kirjutab USA väljaanne Newsweek. Riigi kaitseminister Raimonds Vejonis sõnas väljaandele antud interjuus, et riik on selleks valmis, kui võimas idanaaber siseneda otsustab. Meil on spetsiaalsed tegevuskavad. «Teeme siseministeeriumiga koostöös õppusi, et meie sõdureid ja politseinikke erinevateks stsenaariumideks välja õpetada. Kuid muidugi on meil vaja rohkem koostööd naabrite ja NATO liitlastega,» ütles Vejonis.  

Leedu on omalt poolt loonud 1600 sõdurist koosneva lahingüksuse, kes suudab vaenutegevusele reageerida kahe kuni 24 tunni jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles