CIA juht kaalub ümberkorraldusi agentuuris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA peadirektor John Brennan.
CIA peadirektor John Brennan. Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) peadirektor John Brennan kavandab agentuuris ümberkorraldusi, millele seisavad vastu mitmed endised ja praegused luurevaldkonna ametnikud.

Ümberkorraldustega lammutatakse pikaaegne spionaaži- ja analüüsiosakondi eraldav struktuur, mis tõenäoliselt asendatakse kindlatele geograafilistele piirkondadele või ohtudele keskenduvate üksustega, ütlesid teemaga kursis olevad endised luureametnikud.

Brennan ütles 24. septembril CIA töötajatele saadetud sõnumis, et on aeg heita endale põhjalik ja aus pilk ning vaadata, kas teenistus vajab ümberstruktureerimist.

«Olen aina enam veendunud vajaduses vaadata üle meie agentuuri ülesehitus [saamaks teada] kas praegune struktuur ja tegutsemise viis vajab kohandamist tulevase edu saavutamiseks,» ütles Brennan.

Kavandatavad ümberkorraldused oleksid CIA ajaloo suurimad ülesehituslikud ja töökultuurilised muudatused, ütles endine luureametnik Bruce Riedel.

«Ümberkorraldused muudaksid fundamentaalselt organisatsioonis aastakümneid kasutatud tööpõhimõtteid,» lisas ta.

Brennan palus septembris mitmel kogenud luureametnikul koostada põhjalik ülevaade eesmärgiga teha kindlaks, kas agentuur on optimeeritud kestvate eesmärkide saavutamiseks, eriti koostöö, kiiruse ja vastupidavuse valdkondades, ütles CIA pressiesindaja Dean Boyd.

Analüüsi läbiviivad ametnikud on veel teabekogumise järgus ning võimalikud lahendusvariandid selguvad varsti.

Agentuuris traditsiooniliselt eraldatud analüüsi ja spionaaži osakondade ühendamine oleks CIA jaoks murrangulise tähtsusega muudatus, ütles anonüümsust palunud ametnik. Agentuuri spionaaži eest vastutavat osa tuntakse ka kui nn salajast teenistust.

«Minu arvates vastustab salajane teenistus muudatust jõuliselt, sest nad ei taha kaotada oma väljakujunenud ühtekuuluvustunnet,» ütles anonüümsust palunud endine luureametnik AFP-le.

«Sellises suurusjärgus muudatus häiriks enam kui 50 aastat töötanud osakondade tegevust ning sellest kujuneb väga traumaatiline sündmus isegi parimatel aegadel,» lisas ta.

Taolise muudatuse idee on esile kerkinud mitu korda, kuid kõrged ametnikud on sellele alati vastu seisnud.

Brennani üks võimalikest ideedest võtab eeskujuks CIA terroritõrjekeskuse mudeli, mille saavutuste hulka kuulub Al-Qaeda terrorivõrgustiku eelmise juhi Osama bin Ladeni leidmine ja mis on edukalt ühendanud spioonioperatsioonid ja analüüsivõimekuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles