ISiga on liitunud umbes 300 Rootsi kodanikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamistid Süürias.
Islamistid Süürias. Foto: SCANPIX

Umbes 300 Rootsi kodanikku on ühinenud sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pühasõdalastega, kelle brutaalne taktika Iraagis ja Süürias on šokeerinud kogu maailma, ütles laupäeval Rootsi luureülem.

«Kinnitust on leidnud sajad juhtumid inimeste kohta, kes on liitunud lahingutega, lisaks veel arvatavad ja registreerimata jäänud juhtumid, mis teeb kokku 250-300,» ütles Rootsi raadiole luureteenistuste ülem Anders Thornberg.

Thornbergi sõnul on Süüriasse pühasõdalasteks minevate noorte arv kiiresti kasvamas.

«Teatav hulk noori Rootsi mehi on lahkunud või lahkumas ning treenib laagrites, et õppida terroristina kasutama lõhkeaineid ja relvi,» lausus ta.

«Nad ületavad inimliku käitumise piirid,» sõnas Thornberg. «Nad võitlevad ja tapavad teisi inimesi.»

«Rootsi naastes on osa neist valmis toime panema terroritegusid kodumaal ning on võetud range jälgimise alla,» lisas luureametnik.

Rootsi teatas oktoobri lõpus, et võtab vastu seaduse, mis keelab oma kodanikel osalemise võõrriikide relvakonfliktides. Möödunud kuul hindas Euroopa Liidu terrorismivastase võitluse koordinaator Gilles de Kerchove ISiga ühinenud eurooplaste arvuks 3000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles