Tuneesia valib täna presidenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneeslased täna pealinna Tunise valimisjaoskonnas hääletamissabas.
Tuneeslased täna pealinna Tunise valimisjaoskonnas hääletamissabas. Foto: SCANPIX

Tuneesias peetakse tänal esimesed presidendivalimised pärast 2011. aasta araabia kevade ülestõusu ja neist loodetakse järgmist sammu sageli konarlikul teel demokraatia poole.

Kandidaate on 27, parimad väljavaated arvatakse olevat endisel peaministril Beji Caid Essebsil (87), kelle ilmalik erakond Nidaa Tounes võitis oktoobris parlamendivalimised.

Presidendiametisse loodab jääda ka praegune riigipea Moncef Marzouki, kandidaatide hulgas on mitu ülestõusuga kukutatud eksdiktaatori Zine El Abidine Ben Ali ministrit, vasakpoolne Hamma Hammami, ärimagnaat Slim Riahi ja ka üks naine - kohtunik Kalthoum Kannou.

Valimisõigus on 5,3 miljonil kodanikul. Julgeoleku tagamiseks on välja pandud kümneid tuhandeid politseinikke ja sõdureid, sest kardetakse, et islamistid võivad üritada valimisi häirida.

Alžeeria piiril asuvas 50 ringkonnas, kus relvarühmitused on eriti aktiivsed, lühendati valimisaega viiele tunnile. Igal pool mujal suletakse jaoskonnad Eesti aja järgi kell 19.00.

Kui ükski kandidaat absoluutset enamust ei saa, peetakse detsembri lõpus teine valimisvoor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles