Soomlased: miks soome saun ei ole UNESCO nimekirjas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusaun
Suitsusaun Foto: Elmo Riig

ÜRO hariduse, teaduse ja kultuuri organisatsiooni UNESCO otsus kanda Võrumaa suitsusaunakombestik maailma vaimse pärandi hulka tegi soomlased kadedaks, miks nende soome saun ei ole sellesse nimekirja jõudnud, kirjutab Soome väljaanne Iltalehti.

Teada on, et Soomest ei ole UNESCO vaimse pärandi nimekirjas mitte midagi. 

UNESCO leheküljel selgitatakse, et «suitsusaun on osa võrokeste kultuurist ja igapäevaelust».

Kui eestlased on selle üle uhked, siis soomlased on pettunud ja kadedad.

Soome saunaliidu juht Risto Elomees tõdes, et Eesti Võru suitsusauna kandmine maailmapärandi hulka võib aidata samas tõsta esile ka teiste kultuuride saunapärandit.

Eestis tekkis idee saada suitsusaun maailma vaimse pärandi hulka  juba 2009. aastal. Ametlik palve esitati aga 2013. aasta märtsis.

Soome saunaajaloo ekspert Risto Vuolle-Apiala on aga seisukohal, et soome saun on eesti saunast märgatavalt vanem. Sama olevat ka saunatraditsioonidega.

«Soome iidsete saunade jäänuste leiud näitavad, et Soome aladel olid saunad väga levinud juba 800. aastal. Eestis võib olla rikas saunakultuur, kuid seal tekkisid saunad märgatavalt hiljem. Arheoloogilisi leide on seal alles 17. sajandi saunade kohta,» teatas Vuolle-Apiala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles