Marsi astronaudid vananevad kiiremini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronaudid Marsi missiooni simulatsioonil
Astronaudid Marsi missiooni simulatsioonil Foto: SCANPIX

USA Marquetti ülikooli teadlaste sõnul võivad astronaudid kaugeid planeete külastades märgatavalt kiiremini vananeda.

Uuring näitas, et 30-aastased astronaudid võivad Punaselt Planeedilt tagasi saabuda luustiku  ja lihastega, mis kuuluvad 80-aastasele, kirjutab abc.net.au.

Bioloog Robert Fitts võttis kuus kuud Rahvusvahelises kosmosejaamas viibinud USA astronautidelt ja Vene kosmonautidelt väikese tüki sääremarjalihasest.

Biopsia tehti 45 päeva enne väljalendu ja Maale tagasi saabumise päeval. Lihaste uuringud näitasid, et kaaluta olek tekitas neis laiaulatuslikku atroofiat ehk koe mahu vähenemist.

Uuring paljastas, et kõige suurema lihasmassiga astronautidel oli lihaste maht kahanenud kõige enam.

NASA uurijate sõnul võib Marsi missioon kesta kolm aastat, millest kaks aastat kulub edasi-tagasi lennule ning üks kohapeal olemisele.

«Marsi missioon võib astronaudid muuta 50 aasta võrra vanemaks. 30-aastase keha võib muutuda 80-aastase omaks,» lausus Fitts.

Astronaudid väsivad selle tõttu oma igapäevatoiminguid tehes kiiremini, eriti veel siis kui nad kannavad skafandrit. Maale tagasi pöördudes võivad nad olla nii nõrgad, et kui nad peaksid õnnetusse sattuma, siis ei suudaks nad kiiresti tegutseda ega end päästa.

Lihasmassi kaotuse probleemiga on tegeldud kosmosemeditsiinis juba pikka aega.

Fittsi uuring oli esimene, milles analüüsiti pikaajalise missiooni mõju lihastele.

«Minu eesmärgiks ei ole kedagi kosmoselendudest loobuma panna. Mehitatud lennud Marsile võivad käivitada kosmoselendude uue ajastu. Uued lennud aitavad tungida üha sügavamale universumi saladustesse,» lausus Fitts.

Lisaks lihasmassi kaotusele ohustavad Marsi astronaute ka kosmiline radiatsioon, mis võib DNAd kahjustada, luukoe vähenemine ning pikaajaline stress, mis võib depressiooni tekitada.

Selle aasta juunis alustati venemaal Moskvas «Marsi missiooni», kui kuus erinevast riigist astronauti suleti 520 päevaks kapslisse.

Missiooni 520 päevast 250 «lennatakse» Punasele planeedile, 240 päeva kestab «tagasilend» ja Marsil ollakse 30 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles