Ukraina: 2015. aastal kutsutakse sõjaväeteenistusse 40 000 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko sõdureid külastamas.
Ukraina president Petro Porošenko sõdureid külastamas. Foto: SCANPIX

Ukraina kavatseb 2015. aastal kutsuda sõjaväeteenistusse 40 000 inimest ja vägedega liituvad lepinguliste sõduritena veel 10 500 isikut, ütles täna Ukraina kaitseminister Stepan Poltorak.

Mõned neist asendavad kohustusliku teenistuse juba läbinud sõdureid. Seega tõuseb relvajõudude suurus 232 000 sõdurilt 250 000-ni.

Ukraina lõpetas sõjaväekohustuse 2013. aasta oktoobris. Venemaa agressiooni ja riigi idaosas puhkenud venemeelsete ülestõusu tõttu otsus tühistati.

2013. aastal oli Ukraina sõjaväe ridades 130 000 inimest ja kohustuslikku sõjaväeteenistusse kutsuti vähem kui 25 000 isikut.

Poltoraki sõnul kahekordistub sõjaväe eelarve 50 miljardi grivnani (2,55 miljardit eurot).

ÜRO andmeil on Ukraina idaosa konflikt siiani nõudnud üle 4300 elu ja oma kodudest on lahkunud ligikaudu miljon inimest.

Kaitseministeeriumi hinnangul läheb sõjaväeteenistusse kutsumine maksma 95 miljonit grivnat (4,88 miljonit eurot).

Poltorak teatas ka, et juba praegu paigutatakse riigi idaossa uued armeeüksused.

«Ohtudele vastamiseks tehtud kavad on juba tegemisel. Planeerime ohtudega vastavuses vägede taaspaigutamist, uute üksuste paigutamist ning püsiva valmisolekuga operatiivsete territoriaalsete väejuhatuste ja brigaadide paigutamist,» ütles Poltorak.

Kaitseministri sõnul seisab Ukraina vastamisi vaid idapiiril asuva ohuga.

«Ma ei räägi [paigutatavate] üksuste suurusest, kuid näeme ette piiride puutumatuse tagamiseks piisavat vägede hulka,» lisas Poltorak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles