Strobe Talbott: 2015. aastal võib Putin kuulda oma impeeriumi hingekella

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strobe Talbott.
Strobe Talbott. Foto: SCANPIX

Eeloleval aastal võib puhkeda kolmas Tšetšeenia sõda, mis omakorda võib olla hingekell Vene Föderatsioonile selle praegustes piirides, arvab Ameerika diplomaat ja politoloog Strobe Talbott, kes aastatel 1993-2000 asevälisministrina vastutas Venemaad ning teisi endise Nõukogude Liidu riike puudutava USA välispoliitika kujundamise eest.

«Kui, nagu on võimalik ette kujutada, Venemaa tükeldab enda hiljem sel sajandil, nagu tegi seda Nõukogude Liit 1991. aastal, on see paljuski president Vladimir Putini poliitika tagajärg,» kirjutas Talbott oma blogis Reutersi veebilehel, vahendas ERR Uudised.

Viimased viis aastat on olukord Tšetšeenias püsinud enam-vähem vaikne, kuigi naabervabariike on vapustanud vägivald, tuulevaikus Tšetšeenias lõppes aga detsembri algul, kui Tšetšeenia pealinnas Groznõis toimusid verised intsidendid.

Rahutusete uuesti vallapäästmise taga on «Kaukaasia kalifaati» propageeriv rühmitus, millel on sidemed al-Qaeda ja nüüd ka Islamiriigiga, on olemas vähemalt kaudne side Kaukasuse islamiäärmusluse väljastpoolt toetamise ja Putini sponsorluse vahel separatistidele Ida-Ukrainas.

«Kuulutades rahvuse ja usu Venemaa riikluse ja naabrite vastase agressiooni aluseks, kütab Putin tahtmatult üles separatismi jõude nendes Venemaa osades, mis on ajalooliselt ja kultuuriliselt islamiusulised,» kirjutas Talbott.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles