«Maailm, nõudmiseni» - filosoofiliste mõtisklustega reisikiri

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Martin Kala raamat «Maailm, nõudmiseni» koosneb autori reisimälestustest üheksasse Vana Maailma riiki, mis eestlase jaoks enamasti eksootilised.



Sissejuhatuses annab Kala hinnangu viimastel aastatel eesti keeles ilmunud reisiraamatutele ja -artiklitele, liigitades need suures osas «üheülbaliseks tarbekirjanduseks». Kala väitel lasub reisikirjanikul «kohustus näidata oma lugejale siiski rohkemat, kui sealse elu ühte tahku, tutvustada talle enamat, kui ühte üheülbalist vaatenurka».

Takerdub võrku
Paraku ujub Kala ise pahatihti samasse võrku. Ta valib välja paar-kolm aspekti või nähtust, mida kirjeldab, teksti isiklikke filosoofilisi mõtisklusi põimides. Nii võtab viis lehekülge enda alla jutustus kirsiõitehooajast Jaapanis. Järgmisel kolmel leheküljel jutustatakse põgusalt maailma suurimast kalaturust, siis saame teada, et tätoveeritud inimesi Jaapanis avalikku sauna ei lasta ja ongi kõik selle hämmastava maa kohta.

Raamatu algus- ja lõpuessees esitab autor jõuliselt ja kategooriliselt oma seisukoha maailma asjade kohta. Paraku jääb tema toonist mulje, et need, kes kuidagi teisiti mõtlevad, eksivad kohe kindlasti.

Näiteks hurjutatakse lausa kahes kohas Prantsusmaalt pärit turistist juudiprouat, kes tegi Kala kuuldes märkuse ühes Aafrika jahionnis pakutud roa kohta. Kohati kandub sama suhtumine üle külastatavate maade elanikesse.

Meeldiv käes hoida
Võrdselt reisidel kogetuga saame raamatust lugeda autori enda kohta. Kala armastab hiilata oma eruditsiooniga, edastades igast teatmeteosest leitavaid ajaloolisi fakte, aga mitte seda, mis juhtus siis ja seal, kui tema üht või teist riiki külastas.

Eelnevast kriitikast hoolimata on Martin Kala raamatut «Maailm, nõudmiseni» ääretult meeldiv käes hoida. Ed Labetski tundlikud tuši- ja akvarellipildid liidavad fragmente kõnealuste riikide inimestest, loodusest ning arhitektuurist. See on üks väga hea mõte, need loovad palju võimsama visuaalse üldistuse kui amatöörfotograafi fotod.

Villu Koskaru kujundus oma värvikate eeslehtedega tuletab meelde omaaegset «Maailm ja mõnda» sarja. Lõbu lisab boonuseks lehtede vahele pistetud vahva kaelkirjakukujuline järjehoidja.

raamat

Martin Kala
«Maailm,nõudmiseni»
Illustreerinud Ed Labetski
GO Reisiraamat, 2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles