Iisrael ei oota Rootsi välisministrit ametlikule visiidile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Margot Wallström.
Rootsi välisminister Margot Wallström. Foto: SCANPIX

Iisrael teatas täna, et Palestiinat riigina tunnustanud Rootsi välisminister ei ole oodatud juudiriiki ametlikule visiidile.

Rootsi välisminister Margot Wallström lükkas eelmisel nädalal Iisraeli-visiidi määramata ajaks edasi. Iisraeli ajakirjanduse sõnul ei tahtvat välisminister Avigdor Lieberman temaga kohtuda.

Rootsi otsustas oktoobris esimese suure Euroopa Liidu riigina Palestiinat tunnustada, vihastades sellega välja Iisraeli, kes kutsus oma Stockholmi suursaadiku ajutiselt tagasi kodumaale.

«Ärge oodake Iisraeli sõitmisega, kuni siia tuleb Rootsi välisminister, sest sellega võib aega minna,» ütles Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja Emmanuel Nahshon Rootsi raadiole.

«Rootsi välisminister ei oleks saanud ühtki ametlikku kohtumist, kui ta oleks Iisraeli sõitnud. See, mida Rootsi tegi, oli sügavalt ebasõbralik.»

Wallström kaalus visiiti ametlike kohtumisteta, aga sel juhul polnuks tal julgeolekukaitset Rootsi holokaustikangelase Raoul Wallenbergi mälestustseremoonial ega teistel avalikel üritustel, ütles raadio allikatele viitamata.

«See on solvang,» ütles Rootsi rahvusvaheliste suhete instituudi töötaja Per Jönsson. «Suveräänse riigi välisministrit niiviisi ei kohelda, kui ei taheta teda just sihilikult karistada.»

Rootsi on kõigest hoolimata teatanud, et Wallström külastab Iisraeli pärast 17. märtsi valimisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles