USA leevendab Kuuba reisi- ja kaubanduspiiranguid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rahandusminister Jack Lew.
USA rahandusminister Jack Lew. Foto: Reuters / Scanpix

USA leevendab reedel Kuubale kehtestatud reisi- ja kaubanduspiiranguid, ütles Ühendriikide rahandusminister Jacob Lew neljapäeval.

«Tänane teade viib meid aegunud ja mittetoimiva poliitika väljavahetamisele sammu võrra lähemale ja paneb asemele poliitika, mis aitab kaasa kuuba rahva poliitilise ja majandusvabaduse edendamisele,» sõnas ta.

«President on teinud selgeks meie soovi, et USA poliitika kergendaks koormat Kuuba kodanikel, keda me püüame aidata sedavõrd, kuivõrd see on õiguslikult võimalik,» lausus Lew.

USA ja Kuuba teatasid mullu 17. detsembril ajaloolisest «sulast» kahe riigi suhetes, mis toob kaasa kahe riigi suhete normaliseerimise ja Havanna suhtes pikka aega kehtinud kaubandus- ja reisipiirangute leevendamise.

Uute reeglite kohaselt saavad USA mõnede eluvaldkondade esindajad, nagu ajakirjanikud, teadlased, kunstnikud, sportlased Kuubale reisida senisest väiksemate piirangutega.

Ameeriklastel lubatakse kasutada Kuubal USA krediit- ja deebetkaarte ning nad võivad kodumaale tuua kaupa 400 miljoni USA dollari väärtuses, sealhulgas 100 dollari väärtuses Kuuba rummi või sigareid.

Ühendriikides elavatel kuubalastel lubatakse edaspidi kodumaale saata rohkem raha, ehkki USA kaubandusembargo Havannale jääb kehtima. USA kuubalased võivad kodumaale saata 2000 dollarit kvartalis senise 500 asemel.

Humanitaarprojektidele, inimõigusorganisatsioonidele või «kiiret, rahumeelset demokraatiale üleminekut propageerivatele» organisatsioonidele suunatud rahaülekannete suurusele piiranguid ei seata.

Uued reeglid hõlbustavad telekommunikatsiooniteenuseid Kuubaga ja lubavad kommunikatsiooniseadmete ja tugiteenuste eksporti.

«Need muudatused võimaldavad ameerika rahval koheselt pakkuda rohkem ressursse kuuba rahva sõltuvuse vähendamiseks riiklikult juhitud majandusest ning aitavad edendada meie kasvavaid suhteid kuuba rahvaga,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest.

USA läänepoolkera asjade abivälisminister Roberta Jacobson suundub 21. jaanuaril Ühendriikide delegatsiooni eesotsas Kuubale kõnelusteks saatkondade avamise üle Havannas ja Washingtonis.

Mõne päeva eest teatas USA, et Kuuba on vastavalt kokkuleppele vabastanud 53 poliitvangi.

Demokraadist presidendi Barack Obama Kuuba-poliitika muutus on langenud vabariiklaste kriitika alla. «Tänaseks on saanud täiesti selgeks, et see ühepoolne kokkulepe rikastab türanni ja tema režiimi USA rahvuslike huvide ja kuuba rahva arvelt,» ütles Floridast pärit kuuba päritolu senaator Marco Rubio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles