Ekspert: see õppus poleks Soome õhuväele midagi erilist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome riigikaitsekõrgkooli õppejõud Pasi Tammi ei näe midagi tähelepanuväärset selles, kui riigi õhujõud harjutaksid kevadel Eestis koos USA lennuväeüksusega.

«Kõne all on meie tavapärane tegevus, mida on juba pikemat aega praktiseeritud,» ütles kolonelleitnant Tammi uudisteagentuurile STT.

«See Helsingin Sanomate uudistesse jõudnud õppus on seotud Balti õhuruumi valvamisega,» lausus Tammi. «Tegemist on ju meie vaatenurgast sama tüüpi harjutustega, mida me oleme juba aastaid Lapimaal Rootsi ja Norraga läbi viinud. Nüüd on hakatud õppuste protsessi ka lõunasuunda sisse tooma.»

Tammi sõnul on seesugused õppused populaarsed oma suhtelise odavuse tõttu. «Kui lennata Soomest, kui lennukeid, tehnikat, varuosi ja hooldussüsteemi ei pea riigist välja viima, ning opereeritakse meie tavapärastest baasidest, siis see on mõistagi odavam. On vaja vaid lennata sinna õhuruumi ega pea kaasa vedama suurt hulka inimesi, mis loomulikult tähendaks kulutusi,» lausus ta.

Tammi möönis, et otsus selle kohta, kus õhujõud harjutavad, on poliitikute teha: «Me osaleme vaid neil õppustel, mille kohta on olemas poliitiline otsus.»

Sotsiaaldemokraadist välisminister Erkki Tuomioja seda teemat STT-le kommenteerida ei soovinud. Kaitseminister Carl Haglundi kantseleist teatati, et õppuste kontseptsioon, ajakava ja üksikasjad on veel täiesti lahtised ning mingit otsust osalemise kohta tehtud ei ole. Minister esialgu asja rohkem kommenteerida ei soovinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles