ÜRO: narkovõõrutuskeskuste sulgemine Krimmis on nõudnud 100 inimelu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaan
Narkomaan Foto: SCANPIX

ÜRO teatas, et Venemaa sulges annekteeritud Krimmis narkovõõrutuskeskuseid ning selle tagajärjel on elu kaotanud umbes 100 inimest.

Soonesiseselt narkootikume manustanud isikute jaoks mõeldud keskused suleti, kuna Venemaa seaduste järgi ei ole need lubatud, edastab AFP.

ÜRO andmetel on keskuste sulgemise tõttu ravist ilma jäänud üsna palju narkomaane ning elu on kaotanud 80 – 100 inimest.

«Surma põhjusteks on eelkõige enesetapud ja üledoosid,» teatas ÜRO  eriesindaja aidsi küsimustes Michel Kazatchkine.

Enne seda kui Venemaa Krimmi vallutas, sai seal narkoravi rohkem kui 800 inimest.

ÜRO hoiatas, et lisaks Krimmile võib humanitaarkatastroof leida aset ka Ida-Ukrainas, kus Ukraina valitsus on lõpetanud venemeelsete separatistide poolt vallutatud aladel narkoravi andmise. Seal on umbes 300 narkosõltlast, kes varem said ravi.

«Ida-Ukraina on piirkond, kus on HI-viirusse nakatumine suurenenud ning kus on üsna palju narkomaane, kellel on aids,» teatas Kazatchkine.

Opioidide sõltlased saavad asendusravis tavaliselt metadooni ja buprenorfiini. Paljud on aga pidanud selle ravi enneaegselt lõpetama.

«Neil inimestel ei ole olnud mitte mingisugust valikuvõimalust,» nentis ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles