Brzezinski: USA peab paigutama Baltimaadesse väed

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine rahvusliku julgeoleku nõunik Zbigniew Brzezinski.
USA endine rahvusliku julgeoleku nõunik Zbigniew Brzezinski. Foto: SCANPIX

USA ja selle liitlased peaksid paigutama Baltimaadesse alaliselt vägesid, et heidutada Venemaad neisse riikidesse tungimast, ütles eile seadusandjaile endine rahvusliku julgeoleku nõunik Zbigniew Brzezinski.

Jimmy Carteri administratsioonis töötanud välispoliitika ekspert väljendas senati relvateenistuse komiteele kartust, et Vene president Vladimir Putin võib püüda saavutada kontrolli Baltimaade üle NATO-le ootamatu välkoperatsiooniga.

«Must stsenaarium võiks olla, et ühel päeval -- sõna otseses mõttes ühel päeval -- ta lihtsalt hõivab Riia ja Tallinna ... See võtab tal sõna otseses mõttes ühe päeva. Neil ei ole mingit võimalust vastu hakata,» rääkis Brzezinski.

«Ja siis me ütleme -- kui õudne, kui šokeeriv, kui ennekuulmatu. Kuid mõistagi ei saa me siis enam midagi selle vastu ette võtta,» ütles ta, riskeerimata sealjuures võimaliku tuumakonfliktiga.

Ühendriigid peavad Venemaale selgeks tegema, et need on USA väed, kellega tuleb Balti riikidesse tungides tegemist teha, lausus ta.

«Ma arvan, et heidutusel peab olema tähendus. Sel peavad olema hambad. Ning see peab looma olukorra, kus taolise tegevuse planeerijal pole muud võimalust, kui arvestada, milline vastupanu sellega kaasneb,» ütles Brzezinski.

«Ma soovitan mõningaid jõude neis riikides eelpositsioneerida,» ütles Brzezinski, kuid viisil, mis ei ole provotseeriv.

«Ameerika kompanii Eestis ei kavatse Venemaale sisse tungida,» sõnas ta.

Putin mõistab seda, kuid teab, et Eestisse tungides tuleb tal vastu seista mõningatele Ameerika vägedele. «Ja veel parem oleks, kui ka mõningatele sakslastele, mõningatele prantslastele. Ja mõistagi mõningatele brittidele,» ütles ta.

Brzezinski lisas, et lääneriikide valitsused peaksid tarnima Ukrainale kaitseotstarbelisi relvi, et panna Moskva interventsiooni eest kallimat hinda maksma, kuid saatma ühtlasi signaali, et Ukrainale ei anta NATO-liikmesust.

Ühendriigid on saatnud sõdureid Baltimaadesse, Poolasse ja teistesse Ida-Euroopa liikmesriikidesse õppustele, kuid võimud ei ole seni teinud ettepanekut täiendavate üksuste paigutamist Balti riikidesse alaliselt.

Brzezinski oli rahvusliku julgeoleku nõunik Jimmy Carteri administratsioonis aastail 1977-1981 ning on praegu John Hopkinsi ülikooli professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles