Eesti-USA ühisõppuses ei harjutata kaitset rünnaku vastu

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õhuruumis toimub NATO õhuhuturbeharjutus BRTE XIX.
Eesti õhuruumis toimub NATO õhuhuturbeharjutus BRTE XIX. Foto: ERIK PROZES/

Eesti ja Ühendriikide ühisõppuses ei harjutata kaitset vaenlase rünnaku vastu, vaid lihvitakse tehnilisi oskusi, ütles Ämari lennubaasi ülem kolonel Rauno Sirk ajalehe Helsingin Sanomat vahendusel.

«Mingit sellist käsikirja pole, et keegi ründaks ja keegi kaitseks meid,» sõnas Sirk eilsesusutluses ajalehele Helsingin Sanomat.

Sirki sõnul on õppused tehnilis-taktikalised.

Õppustel osalemise kutse esitati ka Soomele.

Soome kaitsejõudude esindaja Mika Kalliomaa kinnitas eile, et USA ametlik kirjalik kutse Eestis toimuvatel lennuväeõppustel osalemiseks jõudis nendeni ning pooled alustasid teabevahetust õppuste detailidest.

Soome kaitsejõudude pressiteenistuse juhi Eero Karhuvaara sõnul on kutse väga üldine ja jätab riigile õppustel osalemiseks mitmeid erinevaid võimalusi.

«Nendes asjades lepitakse kutse [sisust lähtudes] hiljem,» lisas ta.

«Õppuste kuupäeva pole üldse määratletud,» sõnas Karhuvaara.

Ühendriikide kindrali Frank Gorenci kutses sisalduva informatsiooni kohaselt saabuvad aprillis Ämarisse Itaaliast Aviano lennuväebaasist Ühendriikide 510. eskadrilli (510 FS) hävitajad ja sellest kujuneb esimene võimalus kahepoolseteks õppusteks Soomega.

Lisaks koordineerib kindrali personal siinsesse piirkonda sel kevadel lisalennukite toomiseks lahingutandri toetuspaketti (Theater Support Package), millest võib kujuneda koostööks veel üks võimalus, öeldakse kutses.

Kindrali sõnul esitati kutse nendes kahes algatuses osalemiseks.

Soome president Sauli Niinistö ütles üleeile, et Soome ei saa osa võtta sellisest USA-Eesti õhujõudude õppusest, kus harjutatakse Eesti kaitsmist NATO asutamisleppe artikli 5 alusel. Kõnealuse artikliga sätestatakse kollektiivkaitse põhimõte, mille kohaselt on relvastatud rünnak ühe liitlasriigi vastu ühtlasi relvastatud rünnak ka kõigi teiste liitlasriikide vastu.

Möödunud aastal osalesid Soome õhujõudude hävituslennukid Hornet Eesti õhujõudude 95. aastapäeva pidustustel ja NATO BRTE-õppustel Baltimaades. Viimases harjutati eksinud lennuki tuvastamist ja selle tagasisuunamist algsele lennutrajektoorile.

Nüüd kaalub Soome esmakordset osalemist USA-juhitud õppusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles