Syriza alustas valimisvõidu järel koalitsioonikõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakpoolse Syriza liider Alexis Tsipras (keskel) oma emotsioone ei varja.
Vasakpoolse Syriza liider Alexis Tsipras (keskel) oma emotsioone ei varja. Foto: SCANPIX

Kreeka pühapäevased üldvalimised võitnud vasakradikaalne Syriza alustas esmaspäeval valitsuse moodustamiseks koalitsioonikõnelusi.

Alexis Tsiprase (40) juhitav erakond jäi valimistel napilt ilma parlamendienamusest, senise peaministri Antonis Samarase konservatiivse koalitsiooni kaotus oli prognoositust suurem.

Kui loetud oli 99,8 protsenti häältest, oli Syriza taganud endale 36,3 protsendi häältega 300-kohalises parlamendis 149 kohta. Konservatiive toetas valimistel 27,8 protsenti (76 parlamendikohta) ja paremäärmuslikku Kuldset Koidikut 6,28 protsenti valijatest (17 kohta).

Tsipras alustas esmaspäeval kõnelusi rahvusvahelise abipaketi vastase Sõltumatute Kreeklaste erakonnaga, kes on juba teatanud valmisolekust koalitsioonis osaleda.

Sõltumatud Kreeklased kogusid valimistel 13 kohta parlamendis.

«Alates käesolevast hetkest saame rääkida valitsuse olemasolust, me toetame usaldushääletusel uut peaministrit,» ütles Sõltumatute Kreeklaste esimees Panos Kammenos Tsiprasega kohtumise järel.

Syriza allika sõnul sõlmivad kaks erakonda liidu, et «kindlustada parlamendis enamus ja moodustada valitsus». Uuel valitsusel oleks 300-kohalises parlamendis 162 kohta.

Tsiprase otsus alustada valitsuse moodustamiseks kõnelusi Sõltumatute Kreeklaste, mitte tsentristliku To Potamiga on tekitanud kartusi, et ta võtab kõnelustel rahvusvaheliste laenuandjatega jäiga positsiooni. Syriza finantsplaneerimisametnik Giorgos Stathakis kinnitas esmaspäeval, et uus valitsus ei kavatse kohtuda Euroopa Keskpanga, Euroopa Komisjoni ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) läbirääkijatega ning taotleb selle asemel otsekõnelusi valitsustega.

Ateena börsil langesid aktsiad esmaspäeva ennelõunaks ligi neli protsenti.

Syrizast saab esimene mõnes Euroopa Liidu liikmesriigis võimule pääsenud kasinusmeetmete vastane erakond ning 40-aastasest Tsiprasest Kreeka viimase 150 aasta noorim peaminister.

Tspiras on kuulutanud lõppu laenuandjate troikale, mis on andnud riigile alates 2010. aastast kaks abipaketti ja nõudnud Kreekalt maksutõuse, kulutuste kärpeid ja struktuurireforme majanduses.

Kreeka esimese abipaketi suuruseks oli 110 miljardit eurot. Kaks aastat hiljem, 2012. aastal, eraldati riigile 130 miljardi euro suurune abipakett ning kustutati erasektori võlgu 100 miljardi euro ulatuses.

Eurotsooni rahandusministritel on võimalik Kreeka valimistulemusi arutada juba esmaspäevasel kohtumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles