Uuring: Eesti mehed ei käi Soomes tööl vaid raha pärast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööline
Ehitustööline Foto: SCANPIX

Tartu Ülikoolis tehtud magistritöö kohaselt ei käi eestimaalased Soomes tööl vaid raha pärast, vaid ka selle tõttu, et soomlastest tööandjad väärtustavad neid.

Soomes töötab regulaarselt umbes 15 000 Eestist pärit inimest, kellest 12 000 on mehed, kirjutab Novaator.err.ee.

Keiu Telve uuris oma magistritöös «Kvalitatiivne lähenemine pendeltööle Soomes töötavate Eesti meeste näitel», mis paneb inimesi aasta aasta järel Eesti ja Soome vahel pendeldama.

Uuring näitas, et Soome tööle minemise esmaseks põhjuseks on raha. Kuna Soomes teenib rohkem kui Eestis, siis on lihtsam seal saada vajalik summa kas auto või eluaseme ostuks.

Uurimuses osalenud selgitasid, et Soomes töötatakse ka toetamaks rahaliselt kas lapsi või eakaid vanemaid. Paljud Soome tööle suundunud koguvad raha pensioniks.

Ilmnes, et ainult raha ei olnud siiski põhjuseks, miks eestimaalased Soomes töötada tahavad.

Vastanud mehed rõhutasid, et Soomes on töötajate mitmed õigused paremini kaitstud ning töötukassaga on lihtsam asju ajada.

Eestimaalaste jaoks oli tähtis ka see, et Soome tööandjad hindavad neid ja kohtlevad hästi.

Vastajad arvasid, et võrreldes teistest riikidest pärit võõrtöölistega, on eestimaalased töökamad ja sõbralikumad.

Üks vastaja andis soovituse ka soomlastele: «Soomlased teevad kõike kella järgi. Kui kell kukub, siis jääb näiteks kruvi keeramine pooleli. Eestlased teevad töö lõpuni ja võivad teha nurisemata ka ületunde».

Uuringu teinud Telve sõnul tõstab Soomes töötamine Eesti meeste enesehinnangut.

Eestimaalastel on Soomes töötamise eesliseks ka eesti ja soome keele sarnasus, mille tõttu soome keelt on lihtne rääkima õppida. Tööturul on keeleoskus lisaboonus.

Uuring näitas, et keskealised Eestist pärit võõrtöölised kasutavad Soomes soome keelt, kuid noorema põlvkonna esindajad eelistavad inglise keelt.

Telve küsis ka seda, kuidas Soomes töökoht leiti. Enamik vastas, et sotsiaalvõrgustiku ehk sõprade ja tuttavate abil.

Ilmnes, et kui Eestit tabas majanduslangus, siis lahkus üsna suur hulk Eestis töö kaotanud mehi Soome tööle. Kõige enam lahkus Soome noori mehi, kes ei olnud veel perekonda loonud. Eestis tekkisid selle tõttu asulad, kus noori mehi enam üldse ei olnud.

Telve sõnul on Eesti noorte Soome tööle suundumine jätkunud, kuna palgad on Eestis siiani üsna madalad.

Telve kaitses oma magistritööd 22. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles