Arheoloogid võisid leida keiser Ivan VI jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oletatakse, et leitud skelett kuulub Vene keisrile Ivan VI
Oletatakse, et leitud skelett kuulub Vene keisrile Ivan VI Foto: SCANPIX

Vene arheoloogide sõnul võisid nad leida keiser Ivan VI jäänused.

Selle keisri matmispaik oli siiani teadmata, edastab interfax-religion.com.

Uurimisgruppi juhtinud arheoloogi Anatoli Karanini kinnitusel kuuluvad Arhangelski oblastist Holmogorõst leitud luud suure tõenäosusega nimetatud tsaarile.

Luustik leiti kindral Anton Ulrich Herzog von Braunschweig-Wolfenbutteli hauakoha otsimise käigus. Nimetatud kindral maeti Arhangelski piirkonnas asuvasse Holmogorõsse 1776. aastal. Arheoloogilised väljakaevamised võeti ette, kuna seal plaanitakse vana veetorn maha lõhkuda ja see võib edaspidiseid otsinguid raskendada. Veetorn rajati kunagise kiriku asemele.

Vanade haudade hulgas oli ka sarkofaag, milles olid noore mehe jäänused. Ta vasakul õlal on näha haava. Võtnud arvesse ajaloolistes dokumentides kirjas olevat, jõudsid arheoloogid järeldusele, et tegemist võib olla Ivan VI jäänustega.

Edaspidiste uuringutega loodetakse selgust saada.

Romanovite dünastiasse kuulunud Ivan VI sündis 23. augustil 1740. aastal Peterburis ja oli Venemaa valitseja 1740 – 1741.

Ivan oli Ivan V tütretütre Anna Leopoldovna  ja Braunschweigi hertsogi Anton Ulrichi poeg.

Kui Ivan sündis, oli Venemaa keisrinna ja Ivani tädi Anna Ivanovna suremas ning otsustas trooni temale pärandada.

Ivan määrati vaid pooleteisekuuselt Venemaa valitsejaks. Regendiks määrati Bironite dünastiasse kuulunud Kuramaa hertsog Ernst Johann Biron.

Ivan VI ei saanud keiser just kaua olla, vaid 404 päeva. Peeter I tütar keisrinna Jelizaveta sai  1740. aastal riigipöördega uueks valitsejaks. Ta saatis Ivan VI ja ta pereliikmed Holmogorõsse asumisele. Alles lapseeas poiss eraldati ta vanematest ja elas 12 aastat neist lahus, enne kui ta 1756. aastal suleti Schlüsselburgi vanglasse.

16-aastaselt pandi ta aga üksikvangistusse, et ära hoida ta võimalikku uuesti troonile pääsemise katset.

Kui Katariina II võimule tuli, käskis ta Ivani iga hinna eest vangistuses hoida, nõudes tema kohest tapmist, kui tekib oht tema vabanemiseks.

1764. aastal tegi leitnant Vassili Mirovitš nooremehe vabastamise katse, et teda uuesti troonile aidata. Kuid  valvur pussitas Ivan VI surnuks. Mehe surnukeha viidi teadmata suunas.

Ivan VI oletatav surnukeha toimetati nüüd Moskvasse krimimeditsiini keskusse uurimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles