Soome võtab huuletubaka netiäri karmi kontrolli alla

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokatubakas.
Mokatubakas. Foto: Wikimedia

Soome võtab huuletubakaäri karmi kontrolli alla ja alates oktoobrist muutub selle ostmine internetist seadusega karistatavaks.

Reisilt võib mokatubakat oma tarbeks tuua maksimaalselt 30 purki. Kingituseks ei tohi seda enam üldse Soome tuua, vahendas Ilta-Sanomat.

Huuletubaka tellimine Rootsist on lihtne ja kiire, kuigi selle müümine interneti vahendusel ühest Euroopa Liidu liikmesriigist teise on ebaseaduslik.

Netifirma valikus on sadu erinevaid tooteid ja pakk tellitud kaubaga jõuab kohale mõne päeva jooksul.

Rahvaterviseamet tellis katseliselt Rootsi internetipoest Snus World Wide viis karpi mokatubakat. Tellimuse vormistamine oli lihtne ja kaup jõudis kohale nädala jooksul.

Kuna Rootsi pole suutnud internetis õitsvat äri kontrolli alla saada, otsustas Soome seadusi karmistada.

Rootsis võib huuletubakat müüa Euroopa Liidu eriloaga, kuid riik peab garanteerima, et see ei satuks uniooni liikmesmaade turgudele. Rootslastest ametnikud on suutnud hoida mokatubaka Rootsis, kuid netiäri kontrollimine pole õnnestunud.

Soomes tarbib huuletubakat meestest 5 ja naistest paar protsenti. Tarbimine on viimastel aastatel suurenenud.

Rootsis tarbib mokatubakat meestest 19 ja naistest 4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles