Narkoäri partneri mõrvanud mehe 16-aastane vangistus jõustus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arseni Jakovlev kohtus.
Arseni Jakovlev kohtus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Narkoäri partneri mõrvas kahes alama astme kohtus süüdi jäänud Arseni Jakovlevi karistamine 16-aastase vangistusega jõustus esmaspäeval lõplikult, kuna riigikohus ei võtnud tema süüasja menetlusse.

Harju maakohus tunnistas tänavu veebruaris Jakovlevi (31) süüdi mõrvas, suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises, tsiviilkäibes keelatud tulirelva ja suures koguses laskemoona ebaseaduslikus omamises ja hoidmises ning mõistis talle liitkaristuseks 15 aasta, 9 kuu ja 27 päeva pikkuse vangistuse.

Jakovlevi eelnev kandmata karistus ja eelvangistusaeg arvati karistusaja hulka ja karistuse kandmise algusajaks luges kohus tema kahtlustatavana kinnipidamise päeva mullu 30. jaanuaril. Ühtlasi mõistis kohus Jakovlevilt riigi tuludesse sundraha 975 eurot ja menetluskulud 18 753 eurot.

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Endla Ülviste taotles eelnevalt Jakovlevile 16 aasta, 9 kuu ja 27 päeva pikkust vangistust. Süüdistatava kaitsja vandeadvokaat Vladimir Sadekov leidis, et tapmises tulnuks süüdistatav õigeks mõista ja muude kuritegude eest määrata oluliselt leebem karistus.

Kaitsja viiski süüasja Tallinna ringkonnakohtusse, mis jättis aga tänavu mais maakohtu lahendi muutmata. Seejärel esitas kaitsja kassatsioonkaebuse riigikohtusse, mis aga esmaspäeval seda menetlusse ei võtnud. See tähendas süüdimõistva otsuse jõustumist.

Süüdistuse kohaselt tungis Jakovlev tunamullu 23. detsembri õhtul kella 20.15 ajal Tallinnas Vilde teel asuvas pargis kallale talle narkoäri käigus raha võlgu jäänud 33-aastasele mehele ning peksis meest teleskoopnuia ja kasteediga. Kannatanu sai peksmise tagajärjel eluohtlikke vigastusi ja suri järgmisel päeval haiglas.

Samuti tegeles Jakovlev süüdistuse kohaselt aastail 2012–2014 Tallinnas ja Harjumaal suures koguses narkootiliste ainete kokaiini ja amfetamiini ebaseadusliku käitlemisega. Muu hulgas leidis politsei tema korteri ja keldriboksi läbiotsimisel Tallinnas Vilde teel üle seitsme kilogrammi amfetamiini sisaldavat pulbrit, mille jaemüügi hind oleks olnud umbes 40 000 eurot. Sellisest ainekogusest oleks piisanud narkojoobe tekitamiseks ligi 17 000 inimesele.

Korterist võeti läbiotsimisel ära ka Kalašnikovi automaat ning kokku umbes 400 automaadi- ja püstolipadrunit, mille jaoks polnud Jakovlevil luba.

Politsei pidas Jakovlevi kuritegudes kahtlustatavana kinni eelmise aasta 30. jaanuaril ja kohus võttis ta prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla. Põhja ringkonnaprokuratuur esitas talle süüdistuse mõrvas, narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises suure varalise kasu saamise eesmärgil ning tsiviilkäibes keelatud tulirelva ja suure koguse laskemoona ebaseaduslikus omandamises ja hoidmises.

Mees võttis kohtuprotsessi alguses omaks vaid narkosüüdistuse ja tulirelva omamise, mõrvasüüd aga eitas. Jakovlev on varem kriminaalkorras karistatud kaks korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles