Assar Paulus sai süüdistuse Ida-Virumaa narkojõugu rahastamises

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Assar Pauluse kohtuistung kolmapäeval, 17. veebruaril
Assar Pauluse kohtuistung kolmapäeval, 17. veebruaril Foto: Eero Vabamägi

Eesti kuritegelikus ilmas mõjukas Assar Paulus sai süüdistuse Ida-Virumaa narkojõugu finantseerimises, uurimine tuvastas jõugu narkoveod Hispaaniast, Hollandist, Prantsusmaalt ja Belgiast Eestisse ning siit edasi Venemaale ja Soome.

Viru ringkonnaprokuratuuri kohtusse saadetud kriminaalasjas on süüdistused kuritegeliku ühenduse moodustamises, sellesse kuulumises ja narkokuritegudes saanud ühtekokku 20 inimest, kellest osa on praegu koos Assar Paulusega (53) kohtu all väidetavalt tema juhitud kuritegeliku ühenduse mahukas kriminaalasjas Harju maakohtus, vahendas ERRi uudisteportaal.

Viru maakohtusse saadetud kriminaalasja süüdistuse järgi toimetas aastatel 2009–2013 tegutsenud jõuk Hispaaniast ja Hollandist Eestisse ja Venemaale umbes 6,6 tonni hašišit üle 23 miljoni euro väärtuses, samuti smugeldati Prantsusmaalt ja Belgiast Eestisse ja siit edasi Soome tuhandeid Subutexi tablette.

Narkolaadungeid veeti spetsiaalselt salaveoks kohandatud 5. ja 7. seeria BMWdega.

Süüdistuse kohaselt olid Ida-Virumaa narkojõugu moodustajateks ja juhtfiguurideks Erik Meier (44) ja German Svetšnikov (43), kes rahastasid kuritegeliku ühenduse tegevust nii enda, Pauluse kui ka Peep Haviku (52) rahalistest vahenditest.

Assar Pauluse teine kriminaalasi

Harju maakohus hakkas 10. juunil arutama mahukat kriminaalasja, milles süüdistatakse kolme meest, nende hulgas Assar Paulust, kuritegeliku ühenduse juhtimises ja 18 meest ning ühte naist kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Kokku on süüdistuse saanud 26 inimest ja kaks ettevõtet. Süüdistuse kohaselt juhtis Assar Paulus (52) alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannete jaotusega kuritegelikku ühendust, mille tegevus oli suunatud varalise kasu saamise eesmärgil nii narkokuritegude ja väljapressimiste kui ka majandusalaste ning isikuvastaste kuritegude toimepanemisele.

Assarit, Andrest ja Peepu (51) süüdistatakse kuritegeliku ühenduse juhtimises, mille eest näeb karistusseadustik ette viie- kuni viieteistaastase vangistuse.

Taagot (25), Jaanust (37), Germanit (42), Atsi (38), Rünnot (48), Virgot (41), Sivartit (39), Erikut (43), Gennadit (44), Rainarit, Alot (38), Airet (32), Aivot (49), Kaimot (42), Hannot (40), Matit (56), Erkit (42), Romani (41) ja Peetrit (49) süüdistatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises, mille eest näeb karistusseadustik ette kolme- kuni kaheteistaastase vangistuse.

Kuritegelikku ühendusse kuulumise süüdistuse on saanud ka OÜ Capital Inkasso ja OÜ Barbarossa Invest.

Lisaks süüdistatakse Assarit, Peepu, Taagot, Jaanust, Atsi ja Rünnot ka väljapressimises, mille eest näeb karistusseadustik ette nelja- kuni kaheteistaastase vangistuse.

Andres, Aivo, Kaimo ja Hanno on saanud veel ka rahapesu süüdistuse, mille eest näeb karistusseadustik ette kahe- kuni kümneaastase vangistuse.

Germanit ja Gennadit süüdistatakse tulirelva ja selle olulise osa ebaseaduslikus käitlemises, mille eest on võimalik mõista kuni kolmeaastane vangistus.

Assarit, Hannot, Ragnarit ja Andrest süüdistatakse ka dokumendi võltsimises ning Assarit, Andrest ja Hannot ka selle kasutamises.

Erkit ja Romani süüdistatakse valeütluse andmises.

Suures ulatuses maksude maksmisest kõrvalehoidumise süüdistusega astuvad kohtu ette Peeter, Renita (38) ja Katrin (40). Sellele kaasaaitamise süüdistuse sai Ahti (33).

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi keskkriminaalpolitsei ja Lõuna prefektuur ning juhtis riigiprokuratuur koos Lõuna ringkonnaprokuratuuriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles