Ettevõtjad tervitavad maksupiiri mõtet

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Peaminister Andrus Ansip avaldas konverentsil «Äriplaan 2009» esinedes toetust ideele sotsiaalmaksule ülempiiri kehtestamiseks, ettevõtjate sõnul aitaks see Eestisse tuua välisspetsialiste ja -investeeringuid.


Andrus Ansip esitles seda ideed kui üht võimalust majanduslangusega võidelda, tema hinnangul peaks maksustatama sotsiaalmaksuga aastatulu veerand miljoni kroonini, kirjutab

Äripäev

.

Selline ettepanek ja sama summa leidub töögrupi Tark Eesti suve hakul esitletud majanduse päästmise programmis. Mitmed arvavad, et mõte pärineb infotehnoloogia sektorist, kus hästitasustatud tööjõu toomine Eestisse oleks väga vajalik.

Töögrupi liikme, tarkvarafirma Helmes juhi Jaan Pillesaare sõnul ei teeniks ülempiiri kinnitamine siiski vaid IT-firmade huve.

Eesti suurettevõtjate assotsiatsiooni juhatusse kuuluva investeerimispankur Rain Lõhmuse sõnul soodustaks sotsiaalmaksu ülempiiri kehtestamine ka finantsasutuste tööd. Tippfondijuhtide tasud võivad ulatuda paari miljoni euroni aastas.

«Ütleme ausalt - kui me tahame siia meelitada näiteks mõnda spetsialisti Londonist, siis kõvema kvaliteediga tegijad tahavad aastas saada 10 miljonit krooni või rohkem. Ja seal mängib see sotsiaalmaks juba üht-teist rolli,» kinnitas Lõhmus.

ASi Baltika juhatuse esimehe Meelis Milderi teatel aitaks säärane käik tööjõuturgu elavdada.

Ka tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi kinnitas, et kõrge sotsiaalmaks on takistuseks ja see puudutab tööstusettevõtteid laiemalt. Nii Reformierakond kui ka IRL on valmis teema sügisel riigikogus tõstatama, kuid rahanduskomisjoni esimees Jürgen Ligi ei pannud selle seaduseks saamisele väga suuri lootusi.

«Kaheldamatult võetakse see mõte vastu suure klassiviha või tõrjuva ükskõiksusega. Aga selliseid asju tuleb meil praegu majanduses tegema hakata,» lisas Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles