Sudaani rahutustes on hukkunud üle 33 inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletusjaoskond Lõuna-Sudaanis Rumbekis.
Hääletusjaoskond Lõuna-Sudaanis Rumbekis. Foto: SCANPIX

Kahe hõimu omavahelised kokkupõrked on nõudnud Sudaanis Abyei piirkonnas juba vähemalt 33 inimese elu.

Lõunasudaanlased otsustavad eile alanud ja nädal aega kestval referendumil, kas lüüa lahku Aafrika mandri suurimast riigist Sudaanist. Hääletusõigus on antud vaid lõunasudaanlastele ning sellega pole Abyei piirkonnas päri messiria rändrahvas, vahendab AFP.

Nii on kolme viimase päeva konfliktid nõudnud inimelusid nii messiria kui ka kohaliku dinkade ngoki hõimu ridadest.

«Kokku on tapetud 13 messiria hõimu liiget ja 38 on saanud vigastada,» sõnas messiria hõimujuht Hamid al-Ansari.

«Kaotasime kolme päeva peale kokku 20 kuni 22 dinkat. Nad on meid juba kolm korda rünnanud ja usume, et nad ründavad täna jälle,» sõnas Abyei peahaldur Deng Arop Kuol.

Abyei piirkond asub Lõuna- ja Põhja-Sudaani piiril ning piirkonna elanikud peaksid iseseisvalt otsustama oma kuuluvuse üle: kas nad jäävad osaks Põhja-Sudaanist või liituvad Lõuna-Sudaaniga.

Messiria hõim on relvastatud rändrahvas, kes liiguvad Abyeisse kuival hooajal leidmaks vett ja karjamaad oma loomadele. Seetõttu nõuavad nad samasugust hääletusõigust kui põlluharimisega tegelev dinka hõim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles