Eestlane Hollywoodis: aitäh, akadeemia!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See ei ole fotolavastus. Tanel Toom aktsioonis.
See ei ole fotolavastus. Tanel Toom aktsioonis. Foto: Todd Wawrychuk / ©A.M.P.A.S

Ma sooviksin tänada Ameerika filmiakadeemiat, ei saanud ka Tanel Toom laupäeva õhtul legendaarses Samuel Goldwyni teatris nn tudengi-Oscarit vastu võttes mööda neist traditsioonilistest tänusõnadest, mida me teleri vahendusel juba nii palju kuulnud oleme, mõistagi nonde päris-Oscaritega seoses.



Ja lisas siis otsekui nendesamade kuulsate sõnade kõlast pisut jahmudes: «Olen alati tahtnud akadeemiat tänada, kuid ei teadnud, kas see võimalus ka kunagi avaneb.»
Ent avanes ja ilmselt palju varem, kui noor filmimees seda ise arvata oskas.

Ameerika filmiakadeemia peakorteris Beverly Hillsis – Oscarite päriskodus, nagu rõhutas akadeemia president Tom Sherak – 37. korda toimunud tudengiauhindade (Student Academy Award) jagamine ei olnud ehk nii glamuurne nagu Hollywoodi aasta suurim tseremoonia. Lahti ei rullitud punast vaipa, kohal ei viibinud filmi-Meka raskekahurväge ja ka koju ei vii noored filmitegijad noid õigeid kuldmehikesi. Kuid tõsiselt võeti seda üritust küll.

President ise surus kätt

Tuhandekohaline saal, kus igal aastal kuulutatakse välja Oscarite nominendid, oli viimase kui kohani täis, oma punasametises rüüs rõhutatult pidulik, lava mõlemas nurgas seisid mitme meetri kõrgused kuldmehed.
Kohe tseremoonia alguses meenutas filmiakadeemia juht, et ridamisi varasemaid tudengiauhinna võitjaid on jõudnud hiljem ka Oscariteni (näiteks Robert Zemeckis, John Lasseter või Pete Docter, nominatsioone on kokku 40 – toim).  

«Siit lahkudes võite täna oma nina küll veidi püsti ajada, see on teile lubatud,» ütles Sherak. «See on suur saavutus. Ja teid vaadates tahaksin ma olla teie kõigi agent.»

Parima väljaspool USAd valminud filmi preemia (Honorary Foreign Film Award) anti kätte esimesena ja seda tegi akadeemia president isiklikult. Toom nägi uhkel laval oma 27 eluaastast kaugelt noorem välja ja suutis publiku paari humoorika repliigiga kohe kaasa haarata.

Üsna mitmel korral rõhutas ta, et kuigi võidufilm «Pihtimus» («The Confession») valmis Suurbritannia filmikooli (riikliku filmi- ja telekooli, mis tegutseb Londoni külje all ­Beaconsfieldis – toim) lõputööna, on tema kodumaa siiski Eesti. Oma tänukõne lõpus kasutas ta korraks eesti keelt, üteldes veel kord suur aitäh kõigile.

Väsitav, aga innustav

Tseremooniale, kus filmimaailma tuntumatest esindajatest jagasid auhindu veel «Piinakambri» peaosatäitja Jeremy Renner ning «Coraline’i» ja «Jõulueelse õudusmuinasjutu» režissöör Henry Selick, järgnes kõigi viie kategooria võidufilmide linastus. Teadaolevalt viibis saalis ka hulk agente ja stuudiote esindajaid.

«Väsitav, aga igati innustav,» võttis Toom tseremooniaga kulmineerunud Hollywoodi-visiidi ise kokku. «Sain juurde palju energiat ja usku, et äkki ma ei olegi maailma kõige halvem filmitegija. Ikka on meeldiv, kui vanad tõsised tegijad, kes on siin juba vaat et sada aastat filme vändanud, patsutavad õlale ja ütlevad, et mu film jäi kummitama, lase aga samas vaimus edasi.»

Tseremooniale eelnenud nädala jooksul kohtuti Ameerika režissööride, stsenaristide ja operaatorite gildi esindajatega, kelle seas nimetab Toom näiteks mitme Tim Burtoni filmi stsenaristi John Augustit või «Iseseisvuspäeva» operaatorit Karl Walter Lindenlaubi, kiigati stuudiotesse ja einestati mitmel puhul koos filmiakadeemia juhatusega.

Kas sellest peaks tulevikus ka tulu tõusma, ei osanud Toom laupäeva öösel, kohe pärast tseremoonia lõppu veel vastata. «Loomulikult tahaksin ma Hollywoodis midagi teha – usun, et ükski filmitegija ei ütleks ei. Iseasi on, kas pärast esimest kogemust tahetakse sinna veel edasi jääda.»

Ambitsiooni puudumist ei saa Toomile ette heita. Kuigi  noor filmitegija nendib: «Kui sa Eestis ütled, et ühel päeval tahaks ehk Hollywoodis lõpetada, vaatavad kõik sulle suurte silmadega otsa – et tule õige maa peale tagasi.»

Kirjutab juba uut stsenaariumi

Hollywoodis tegutsev väliseestlasest operaator Alar Kivilo, kes lõpetas äsja komöödia «Halb õpetaja» võtted – selles mängivad peaosi Cameron Diaz ja Justin Timberlake – ja kellega Toom kohtus mõni päev enne tseremooniat, peab tudengi-Oscarit kõvaks trumbiks.

Kuid hoiatab, et juhul kui tulevikus ka mõni pakkumine tehakse, tuleks enne väga tõsiselt kaaluda. «Peamine, et ta ei hakkaks siin tegema ükskõik mida sellepärast, et lihtsalt teha, mõnd mõttetut zombi-filmi näiteks.»

Tagasi Londonisse, mis jääb filmikooli lõpetamise järel veel mõneks ajaks Toomi kodulinnaks, või nagu ta ise ütleb, baasiks, siirdub eestlane teisipäeval. Koos Caroline Bruckneriga, kes kirjutas eestlase idee järgi ka «Pihtimuse», on kavas tööle hakata esimese täispika filmi stsenaariumi kallal, tööpealkirjaga «Tume vesi». Mis sellest lõpuks välja tuleb, Eesti või Eesti-Inglise film, on Toomi sõnul veel vara ütelda.

«Pihtimuse», mille eest Toom akadeemia auhinna võitis ja mis jäi sõelale 36 riigi 61 filmi seast, kavatseb riiklik filmi- ja telekool lähetada ka rahvusvahelistele festivalidele, ilmselt esitatakse see ka Oscarile – õiguse selleks annab seesama tudengi-Oscar.

Miski pole võimatu!

«See film on seda väärt,» kinnitas ka kooli mängufilmirežii osakonna juhataja Lynda Myles.

«Pihtimus» on lugu kahest inglise poisist, kes peavad esimest korda pihile minema. Paraku pole ühel neist midagi pihtida, sest tema südametunnistus on puhas – nii mõteldakse välja süütu vemp, millest saab ootamatult tragöödia. Film piilub lapse hingemaailma, piltlikustab seda hirmutavat segadust ja piina, mis võib seal pealtnäha tühisel ajendil enesele pesa punuda.

Tanel Toomi kohta jagub prestiižika filmikooli esindajal ainult häid sõnu. «Taneli andekus paistis silma algusest peale. Erakordne oli juba see film, millega ta sisse astus («Teine tulemine» – toim). Siin on ta arenenud väga huvitavas suunas, tulevikus võiks ta töötada igas žanris. Taneli käekirjas on isikupärast poeesiat, mis teeb temast väga omanäolise lavastaja. Pealegi on ta pühendunud ja sihikindel – teab täpselt, mida tahab saavutada –, kõik omadused, mille abil on võimalik jõuda kaugele. Me usume, et jõuab ka.»

Ka Toomi lõputöö juhendaja Stephen Frears – sh «Kuninganna» režissöör – lisab: «Tanelil on hea silm ja huvitav vaatenurk – teiste Põhja-Euroopa filmitegijate traditsioonis. Seda tõestab ka «Pihtimus». Tulevikus pole miski võimatu!»

Tudengi-Oscari võitja Tanel Toom

•    27-aastane Tanel Toom on lõpetanud Tallinna Ülikooli ja Suurbritannia riikliku filmi- ja telekooli režii eriala.
•    On töötanud režissööri assistendina mängufilmide «Täna öösel me ei maga» ja «Ruudi» juures ning vändanud stuudios Allfilm telereklaame (Seesami kindlustus, IFi kindlustus, Tele2). Tallinna Ülikoolis tehtud filmid on võitnud arvukalt auhindu tudengifilmide festivalidelt.
•    Lühimängufilm «Teine tulemine» valiti 2008. aastal esimese eesti linateosena nimeka Veneetsia festivali lühifilmide võistlusprogrammi Corto Cortissimo. Sama teosega astus Toom sisse ka riiklikku filmi- ja telekooli.
•    Tudengi-Oscari toonud «Pihtimus» jäi sõelale 36 riigi 61 filmi seast, nominentidena tõsteti esile Suurbritannia, Saksamaa, Rootsi ja Sloveenia koolid. Eestis näeb «Pihtimust» sügisel.
•    2005 pälvis Toom kultuurkapitali noore filmitegija auhinna.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles