Ettevõtteid peibutab kinnisvara müük tagasirentimisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavo Kokk.
Aavo Kokk. Foto: Liis Treimann

Kinnisvaraeksperdid leiavad, et kinnisvara müük tagasirentimisega on Eesti ettevõtete seas atraktiivne.


Tänavu mitme suurema objekti müüki ja tagasirentimist nõustanud OÜ Catella Corporate Finance Eesti kontori juhataja Aavo Kokk ütles BNSile, et kuuleb selliseid pakkumisi firmade poolt järjest rohkem.



«Keerulisem on aga olukord ostjatega. Esiteks on turul nii palju müügipakkumisi, et kõikidele ei jätku ostjaid ja võidavad need, kes lepivad madalama hinnaga või kellel on väga unikaalne vara,» rääkis Kokk.



«Teiseks on pangafinantseerimise osas teatav ebaselgus. Lisaks omakapitalile on selliste ostude puhul vaja ka laenukapitali. Kuna pankade laenukapitali hind on üles läinud ja mõnikord refinantseerimine aeganõudev, siis pangad siduvaid pakkumisi liiga pikaks perioodiks ei väljasta,» selgitas Kokk ning lisas, et mitmed investorid ootavad finantseerimisolukorra selginemist.



Kinnisvarafirma 1Partner Kinnisvara osanik Tanel Tarum ütles BNSile, et globaalselt vaadates on erinevatesse väärtpaberitesse investeerinud isikud kaotanud märkimisväärse osa oma investeeringutest ja parem on saada üsna garanteeritult konkreetne summa kui spekuleerida turu käitumise üle.



Pigem võib Tarumi sõnul tõdeda, et raha pole maailmas kuhugi kadunud ning Eesti ja Baltikum on endiselt huvipakkuv välisinvestori jaoks. Pakkumisi vara ostmiseks ja tagasiliisimiseks teevad nii kohalikud investorid kui kinnisvarabürood, kuhu pöördutakse esmases järjekorras, rääkis Tarum.



Tagasiüürimise tehing, kus ostetakse vara ning ostja sõlmib müüjaga pikaajalise üürilepingu fikseeritud tingimustel, on kasulik mõlemale poolele – kinnisvara omanik garanteerib enda investeeringule konkreetse tootluse ning müüja säilitab õiguse kasutada temale sobivat vara. «Ta saab suunata vabanenud kapitali oma äri edendamisse või laiendamisse, sest kinnisvara omamine ei ole alati otstarbekas,» lisas Tarum.



Tarumi sõnul jääb tavaline tootlus sellistel tehingutel suurusjärku 8–12 protsenti, olenevalt mahust ja muudest näitajatest, sealhulgas finantseerimistingimusest. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles