Milline on parim jooksujalats?

, OÜ Jooksuekspert spetsialistid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tihti küsitakse, milline on parim jooksujalats? Või parim kaubamärk? Vastus on lihtne – pole olemas sellist asja nagu kõige paremad jooksujalanõud. On olemas jalanõud, mis sobivad just sinu jalgadele kõige paremini, kirjutavad OÜ Jooksuekspert spetsialistid Kaubamaja ajakirjas Hooaeg.
 

Endale sobivaima jalatsi väljavalimine pole sugugi kerge ülesanne. Õigupoolest on asjaolusid, millega arvestada tuleks, niivõrd palju, et segaduse vältimiseks soovitame pöörduda spetsialistide poole. Asjatundja on kättesaadav ka igas tõsisemas spordipoes.

Et jalanõud sobiks just sinu jalgadele kõige paremini, peavad need olema kerged, mugavad, hästi istuva liistuga, parajalt pehmed ja painduvad ning aitama kompenseerida võimalikke kõrvalekaldeid jala biomehhaanikas.

Kõik loeb – kaalust pöiakujuni

Paremad jalatsitootjad arvestavad universaalset jooksja kaalu, et tagada mugavus ja õige pehmus. Jalatsit ostes peab suhteliselt hästi teadma, millise kahakaaluga jooksja on ja millise treeningu juures soovitakse jalatsit kasutada.

Näiteks kerge jooksja ei suuda raskele inimesele mõeldud jalatsit painutada ja jalats hakkab jooksjat takistama. Kergele jooksjale mõeldud jalats aga kaotab raskema inimese puhul toetavad omadused juba paarisaja kilomeetri läbimisel ja jalatsid tuleb välja vahetada. Klient on rahulolematu, kuid tegelikult valis ta lihtsalt vale jalatsi.

Jalats peab olema nii pehme, et painutamine ei kulutaks jõudu, ja summutama põrutust jala mahaasetamisel. Liiga pehme pole aga hea, kuna tekkiv ebastabiilsus (mida vähendatakse kallite tehnoloogiate ja konstruktsioonidega) on tihti ohtlik ja ebaotstarbekas. Tervislik tasakaal on vaja saavutada jalatsi kerget kaalu säilitades, see on tootjatele üks peamisi väljakutseid.

Jooksujalatseid saab klassifitseerida väga erinevalt, näiteks neutraalsed ja pronatsioonitoega jalatsid, võistlusjalatsid ja treeningjalatsid, maastiku- ja asfaldijooksu jalatsid. Väga oluline on mõista, et jooksujalatsite klassifitseerimine ei aita veel harrastajal leida sobivaimat jalatsit.

Inimeste jalad on väga erinevad ja jooksjat ennast on seetõttu raske konkreetsesse klassi ära paigutada. Kindlasti pidage nõu spetsialistiga, arvestada tuleks jooksukeskkonda, aastaaega, planeeritavate distantside pikkust, liikumise stiili ja kiirust.

Oluline on arvestada jooksja individuaalseid omapärasid alates pöia ehitusest kuni kehakaaluni välja. Teame, et kõik inimesed ei ole loodud jooksma, küll aga oleme me kõik loodud liikuma.

Seega tasub mõelda, kas tark on kohe jooksma hakata või oleks tervislikum alustada hoopis tempoka kõnniga? Enamik jooksujalatseid sobib suurepäraselt ka kõndimiseks.

Sel juhul jääb ressurssi ülegi, nii et korralik jooksujalats võib olla lihtsalt liialt kulukas valik, kui tegeleda ainult kõndimisega. Kõndimiseks mõeldud jalanõud on tavaliselt lihtsamalt konstrueeritud ja odavamad ega ole piisavalt head jooksmiseks.

Valest valikust päästavad teadmised

Kuidas vältida vale jooksujalatsi valikut, mis ohustab eeskätt algajaid harrastajaid? Vahel on eelarve piiratud ega julgeta küsida, kartes, et kõik uued head leiutised maksavad palju. Nõu küsimine tasub aga alati ära ja ka hinnasoovi võib teenindajale lihtsalt teada anda.

Eestis on müügil väga palju jalatseid, mis ei sobi jooksmiseks – need näevad välja nagu sporditossud, aga seda vaid välimuse poolest. Sellised jalatsid ei päästa teid vigastustest, seda eriti asfaldil joostes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles