Sadolin jätkab üksnes kaubamärgina

Peeter Raidla
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadolin.
Sadolin. Foto: varvimaailm.ee

Märtsi viimasel päeval tehtud äriregistri kande kohaselt kannab Eesti vanim väliskapitali osalusel tegutsev ettevõte ES Sadolin nüüdsest nime Akzo Nobel Baltics AS.

Sellega viidi lõpule terve aasta kestnud tehingute ahel, mille käigus läksid ettevõtte kõik aktsiad väliskapitali kätte ning Sadolin ise muutus pelgaks kaubamärgiks.

ES Sadolini ajalugu ulatub 1987. aasta hiliskevadesse, mil loodi NSVL-Soome ühisfirma EKE Sadolin SP. 1993. aastal kujundati EKE Sadolin SP ümber aktsiaseltsiks ES Sadolin ning just sel perioodil said ettevõte aktsionärideks Jaan Kabin ja Avo Lillemäe. Neist Kabin on tuntud kui EKE Investi nõukogu esimees ning Lillemäe kui kauaaegne ASi Lemminkäinen Ehitus juhataja.

Nagu Kabin ise on kinnitanud, vaevles ES Sadolin 1990. aastate alguses laenukütkeis ning EKE kui üks asutajaid polnud enam valmis ettevõtte arengusse panustama. Läbi spetsiaalselt selleks tarbeks loodud aktsiaseltsi Kilv omandasid Kabin ja Lillemäe 10 protsenti ES Sadolini aktsiatest pelgalt mõnesaja tuhande krooni eest. Sajandivahetusel läks Kilv likvideerimisele ning sealt alates kuulus Kabinile ja Lillemäele võrdselt 5 protsenti ES Sadolini aktsiatest.

Värvi, lakke ja Pinotex-sarja puidukaitsevahendeid tootev ES Sadolin on tegutsenud harvanähtava kasumlikkusega. Näiteks aastail 2000-2009 maksis ES Sadolin dividende ühtekokku 775 miljonit krooni, millest 5 protsenti ehk 38,75 miljonit krooni läks nii Kabini kui Lillemäe kaukasse. Kui siia lisada veel 44 miljonit krooni, mille kumbki mees teenis eelmisel aastal aktsiate müügiga, võib öelda, et omaaegne investeering teenis end enam kui 400kordselt tagasi. Müügitehingu läbiviimiseks asutas Kabin aprillis 2010 osaühingu Kabin Invest ja Lillemäe osaühingu Avoli Invest. Koos aktsionäristaatuse minetamisega lahkusid Kabin ja Lillemäe ka ES Sadolini nõukogust.

Meeste äriosaluse ülesostmiseks kasutas ES Sadolini suuromanik, Hollandi firma Akzo Nobel Coatings International B.V. spetsiaalselt selleks tarbeks ikka selsamal 2010. aasta aprillil loodud osaühingut Akzo Nobel Estonia, mis nüüd, 4. aprillil 2011, pärast ühinemist Akzo Nobel Balticsiga äriregistrist kustutati. Samal päeval kustutati äriregistrist veel osaühing Casco Liimid, mis samuti Akzo Nobel Balticsiga liideti.

ES Sadolin on suutnud edukalt toimida ka kiratseva majanduselu perioodil. 2010. aasta müügitulu oli 651,8 miljonit krooni, mis andis 72,3 miljonit krooni puhaskasumit (2009. aastal olid vastavad näitajad 643,2 ja 84,6 miljonit krooni).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles