Eesti laevakaitsja tegi kahjutuks piraadipaadid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti laevakaitsemeeskond Le Nivôsel.
Eesti laevakaitsemeeskond Le Nivôsel. Foto: EUFOR Atalanta

Alles teist nädalat Prantsuse fregatil Le Nivôse teenival Eesti laevakaitsemeeskonnal õnnestus juba anda otsene panus piraadiohu vähendamisse, kui Eesti snaiper tegi kahjutuks kaks mereröövlite paati.


Sündmused said alguse, kui Saksa mereväe patrull-lennuk märkas rohkem kui aasta eest kaaperdatud laeva Yeltub, mille meeskond on jätkuvalt pantvangis ja mida piraadid kasutavad nüüd uute rünnakute emalaevana. Sakslaste juhiste alusel võttis suuna Yeltubi poole ELi piraatlusvastasel missioonil Atalanta osalev Prantsuse fregatt Le Nivôse, kus teenib ka Eesti laevakaitsemeeskond.

13. mai hommikul lähenesid Nivôse ja selle helikopter Yeltubile ning andsid kaaperdatud alusele käsu peatuda. Lähenedes paistis laevalt nii relvi kui kaks piraadipaati. Yeltub ei peatunud ka mitte pärast hoiatuslaske ja võttis kursi Somaaliale.

Arvestades võimalikku ohtu pantvangistatutele Nivôse jõulisemalt vastasseisu ei astunud. Küll aga sunniti piraate loobuma nende ründelootsikutest. Nagu märgib EUFOR Atalanta oma pressiteates, osutas Eesti laevakaitsemeeskonna snaiper paatide kahjutukstegemise osas asendamatut abi. Kaitseväe pressiohvitseri Ingrid Mühlingu sõnul näitas Eesti mereväelane üles kõrget professionaalsust, arvestades, et pardal on ka pantvangid.

Paatide kahjutukstegemine vähendas Mühlingi sõnul märkimisväärselt võimalust, et sellelt laevalt võidaks veel teisi aluseid rünnata.

Eesti mereväelased osalevad EUFOR Atalanta piraatlusvastasel missioonil alates möödunud aasta sügistalvest. Märtsis teenistuse lõpetanud esimene kümneliikmeline laevakaitsemeeskond teenis Saksa fregatil Hamburg. Nende teenistus piirdus Saksa sõjalaeva kaitsmisega ja otseselt piraatidega nad kokku ei puutunud.

Seekordne kümneliikmeline meeskond saadeti teenima koos Prantsuse mereväelastega. Et algselt nende teenistuspaigaks määratud fregatt Courbet' jätsid prantslased vahepeal puhkenud Liibüa kriisi tõttu Vahemerre, saadeti Eesti seekordsed laevakaitsjad 2. mail samuti Prantsuse lipu all sõitvale Nivôsele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles