Läti korruptsioonibüroo: Air Balticu raha võis minna Šlesersi valimiskampaaniaks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air Balticu president Bertolt Flick.
Air Balticu president Bertolt Flick. Foto: Liis Treimann

Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) algatas kriminaalprotsessi kahtlusega, et Ainars Šlesers sundis lõunanaabrite lennufirma Air Baltic presidenti Bertold Flicki firma raha seadusvastasteks tegudeks kasutama.

KNABi andmetel nõudis Riia tulevane aselinnapea Ainars Šlesers, et Flick sõlmiks fiktiivsed reklaamilepingud Riia kui pealinna turundamiseks, vahendas Läti majanduslehe Dienas Bizness venekeelne võrguväljaanne telekanalit LTV.  Justkui sellele kampaaniale kulunud Air Balticu raha liikus tegelikult Šlesersi valimiskampaania rahastamiseks.

Korruptsioonivastase võitluse büroo andmetel kuritarvitas lennufirma president aastatel 2009.-2010. korduvalt oma ametipositsiooni ning täitis Šlesersilt tulnud korraldusi fiktiivsete lepingute sõlmimiseks. Sellisel teel liikus vähemalt 100 000 latti.

Lisaks sellele kuuluvad Šlesersile suures osas ettevõtted Rigas Tirdzniecibas osta, Zaķusalas Estates, Jaunrigas attistibas uzņemums, Eurolines, Baltijas aviacijas sistemas ja Abi krasti, kuid tuludeklaratsioonis ei ole selle kohta sõnagi.

Baltijas aviacijas sistemas on olnud ametlike dokumentide järgi Flickile kuuluv firma, millele omakorda kuulub lõunanaabrite lennufirmast 47,2 protsenti. Detsembris tehti äriregistrisse kanne, mille kohaselt pool firmast ostis Vene ärimehele Stanislav Kovtunile kuuluv offshore firma.

Seimi eetikakomisjonile kinnitas Šlesers, et abilinnapeal ei ole mingit võimlaust lennufirma juhtkonnale survet avaldada. Ka kinnitas ta, et ei ole kunagi ka varjatult kuulunud lennufirma omanikeringi. Šlesersi kinnitusel on tal lennufirmaga olnud kokkupuuted sideministeeriumis töötamise ajal. «See oli minu vastutusvaldkond ning ma üritasin Flickil aidata sektori probleemidega võidelda. Olen lennundust alati väga oluliseks pidanud,» kinnitas ta.

Šlesers toonitas, et Live Riga kampaania eest, mille kaudu väidetavalt ärimehest poliitiku reklaamikampaania raha pesti, vastutab Riia linnapea vastutusel olev turismi arendamise büroo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles