Äripäev valis arvutikelmi firma aasta edukaimaks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
.
. Foto: Graafika: Lennart Rikk

Ligi 281 000 kliendi domeeninimed ohtu seadnud Estdomains.com presidendi Vladimir Tšaštšini teine ettevõte Rove Digital pälvis möödunud aastalt Äripäevalt edukaima IT- ja arvutifirma tiitli.

Kevadel Tartu maakohtus krediitkaardipettuses ning rahapesus süüdi mõistetud Tšaštšin sai sel nädalal USA domeenihaldajalt kirja, et domeene registreeriva Estdomain.com’ga lõpetatakse leping ning firma ligi 281 000 klienti antakse üle mõnele teisele registreerijale.

Saksa väljaanne Die Presse kirjutas aga, et Tšaštšin võib andmebaasi enne üleandmist kustutada.

Nüüd teatas domeenihaldaja ICANN, et on ajutiselt peatanud Estdomainsiga lepingu lõpetamise, sest Tšaštšin on väidetavalt oma kohtuotsuse vaidlustanud riigikohtus. Samuti on ta väidetavalt lahkunud firma juhtkonnast.

Riigikohtu pressinõunik teatas aga Postimees.ee'le, et riigikohus otsustas 7. juulil jätta menetlusse võtmata Tšaštšini asja.

IT-ekspert Peeter Marvet ütles Postimees.ee’le, et ilmselt Estdomaini alt registreerunud inimesed siiski oma kodulehe aadressi ei kaota, sest ICANN edastab need domeenid ise mõne teise registreerija alla.

Interneturvalisuse suurtegijad F-Secure ja McAfee on viimaste aastate jooksul korduvalt juhtinud ICANNi tähelepanu Eesti päritolu Estdomains.com saidile, mis on nende sõnul küberkuritegevuse pesa, kirjutas Securityfocus.

F-secure andmetel on seal registreeritud kümned tuhanded arvutiturvalisust ohustavad leheküljed.

Lehekülje statistika kohaselt külastatakse seda kõige enam Venemaa ning USA arvutitest.

2007. aastal Äripäeva IT-TOPis esikoha pälvinud Rove Digital, mille tegevjuht oli Tšaštšin, klientideks on klikivoogu pakkuvad firmad, kes omavad palju reklaamitellijaid. Ka Rove Digitali kliendid on peamiselt Venemaal ja USAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles