Luik: pangaliit on hinnakartell

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Namsingu kinnitusel võib julgelt öelda, et Munga 18 rendileping on kasulik nii riigile kui hoone omanikule Hans H. Luigele.
Mart Namsingu kinnitusel võib julgelt öelda, et Munga 18 rendileping on kasulik nii riigile kui hoone omanikule Hans H. Luigele. Foto: Liis Treimann

Meediaärimees Hans H. Luige hinnangul on see, et kõik pangad on ühtselt leppinud kokku euro eluasemelaenude arvestamisel kommertskursi küsimuses, et Eesti Pangaliit on nagu kartell.


Hans Luik arvas tänases Kuku raadio «Keskpäevatunnis», et ei saa olla nii, et pankade ühenduses lepitakse kokku, et kõik pangad kasutavad euro eluasemelaenude arvestamisel kommertskurssi, kirjutas

aripaev.ee

.

«See on ebaeetiline. Mitte midagi ei erista seda kartellist, kuidas pangad tulevad kokku, kuidas ühtselt valivad kommertskursi, mitte ükski pank ei vali Eesti Panga ametlikku kursi, kõik koos kehtestavad meile kõrgema valuutakursi vägisi,» rääkis Luik.

Eesti Investorite Liidu juhatuse liige ja ettevõtja Heldur Meerits leidis, et rahalises mõttes on see väike asi. «20 miljonit on väike number koma koha taga, see on põhimõtte küsimus. Põhimõtteliselt on pangaliidu argumendid õiged, valuuta vahetusega on kulusid, kuid mõni töötaja, arvutiprogramm ei saa anda suurt numbrit. Ei saa ühtesid kulusid panna teistesse hindadesse,» ütles Meerits.

Hetkel on pangaliit ja finantsinspektsioon puiselt kinni tões, et pangad võivad eurode konverteerimisel laenu tagasimaksetel kasutada kommertskurssi, kuigi on võimalus kasutada ka Eesti Panga fikseeritud kurssi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles