Energiaagentuur IEA ennustab naftahinna tõusu

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bagdadi lähedal asuva naftatöötlemistehase tööline täidab naftatünni.
Bagdadi lähedal asuva naftatöötlemistehase tööline täidab naftatünni. Foto: AFP / Scanpix

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) prognoosi järgi kerkib naftabarreli hind taas üle saja dollari piiri.

Barreli keskmine hind püsib ülalpool 100 dollari piiri kuni 2015. aastani, vahendas AFP.

Pärast seda hakkab hind jõuliselt tõusma ja seda kuni 2030. aastani. Barreli reaalhind tõuseb viiendiku võrra.

IEA ennustuse järgi maksab 2030. aastal barrel praeguse kursi järgi veidi üle 120 dollari, tolle aja kursi järgi teeb see 200 USD barreli eest.

Toornafta hind liikus täna 60 dollari läheduses. Tänavu juulis maksis barrel aga 147,27 dollarit. Selle aasta keskmine hind on kerkinud rekordiliselt kõrgele, makstes 50 protsenti enam kui eelmisel aastal.

IEA uus prognoos erineb oluliselt eelmise aasta omast. Oletatava hinnatõusu taga on tootmiskulude oodatust suurem tõus ning nafta nõudluse oletatavate numbrite täpsustamine.

Toornafta hind langes septembris ja oktoobris märkimisväärselt. Naftaturu hinnakõikumine jätkub agentuuri ennustuse järgi erakordselt jõuliselt, päevased muutused võivad olla päris suured.

IEA alandas prognoosi naftatarbimise kasvust sel ja järgmisel aastal. Langus on põhjustatud nõudluse vähenemisest tööstusriikides ja IMFi värskest ennustusest, et maailma majanduse juurdekasv pidurdub.

IEA teatel suureneb naftatarbimine sel aastal 0,4 miljoni barreli võrra keskmiselt 86,5 barrelini päevas. Järgmisel aastal on oodata päevas keskmiselt 87,2 barreli nafta kulutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles