Ojuland ja Verhofstadt: demokraatiavastane haare Venemaal tugevneb

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland ja Vladimir Rõžkov.
Kristiina Ojuland ja Vladimir Rõžkov. Foto: Euroopa Parlamendi liikme Kristiina Ojulandi büroo

Euroopa Parlamendi liberaaldemokraatlike ja reformiparteide fraktsiooni kõneisik Venemaa küsimustes Kristiina Ojuland ning fraktsiooni esimees Guy Verhofstadt väljendasid oma nördimust Vene Föderatsiooni justiitsministeeriumi tänase otsuse suhtes mitte registreerida Rahva Vabaduse Parteid (PARNAS) ning hoiatasid, et demokraatiavastane haare Venemaal on tugevnemas.

«Putini administratsioon kardab ausat poliitilist konkurentsi,» ütles Ojuland pressiesindaja teatel.

«Ühtlasi tunnistab see otsus valeks Medvedevi väited, et tehakse tööd riigi demokratiseerimise nimel.» Ojuland selgitas, et Venemaa kodanikud on antud otsuse tulemusena suurimad kaotajad, sest neilt röövitakse võimalus osaleda vabadel ja ausatel valimistel.

«Venemaa on võtnud endale kohustuse tagada riigis poliitiline pluralism ja ühinemisvabadus,» sedastas Ojuland. «Kuigi me soovime Venemaas näha Euroopa Liidu legitiimset partnerit, tuli meil järjekordselt pettuda.»

Verhofstadt toonitas, et Venemaa soovimatus austada demokraatia põhimõtteid, mis on iga Euroopa Nõukogu liikme kohustus, toob kaasa tagajärjed suhetes Euroopa Liidu ja selle liikmesriikidega. «Ootan Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Herman van Rompuy ning ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Catherine Ashtoni selget ja jõulist reaktsiooni,» lõpetas Verhofstadt.

Vene Föderatsiooni justiitsministeerium on alates 2009. aasta veebruarist süstemaatiliselt keeldunud uute erakondade registreerimisest. Tänase otsuse tulemusena ei ole Rahva Vabaduse Parteil võimalik osaleda aasta lõpus toimuvatel riigiduuma valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles