Tollikontroll on üheksa kuuga ära hoidnud 135 miljoni krooni suuruse kahju riigile

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tollitöötaja kontrollreidil.
Tollitöötaja kontrollreidil. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Maksu- ja tolliamet hoidis 2008. aasta üheksa kuuga tollikontrolli tegevusega ära kokku ligi 135 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile.

Muu hulgas avastati tollikontrolli tulemusel üle 3,8 miljoni salasigareti ja ca 5300 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks).

Piirikontrollis olid huvitavamad juhtumid veel Narvas, kus reisivaguni tamburist leiti kivisöe alt 10 400 sigaretti ning juhtum Luhamaalt, kus mehe ja naise kehale peidetuna avastati kokku 2720 sigaretti.

Kokku viidi piiripunktides selle aasta 9 kuuga läbi 15 964 läbivaatust, mille käigus avastati 2809 rikkumist.

Kasvanud on narkootilisi- ja psühhotroopseid aineid sisaldavate ravimite avastamine - kolmandas kvartalis avastati neid 35 ja üheksa kuu kokkuvõttes 113 korral.

«Peamiselt avastati ravimeid Eestist Soome suunduvatelt reisijatelt ning Venemaalt Eestisse saabuvatelt reisijatelt,» selgitas Järg. Kokku avastati üheksa kuuga erinevaid ravimeid 14 961 tabletti/kapslit.

Ravimite avastamise juhtumite arvu tõus 2008. aasta jooksul on tingitud Eesti liitumisest Schengeni õigusruumiga.

Kolmandas kvartalis sagenes antiradarite avastamine piiripunktides. Kokku avastas piirikontroll selliseid kuuel korral. Juhtumitest informeeriti politseid, kes menetluse üle võttis.

Lisaks tavakontrollile teostati piiripunktides tänavu kolme kvartaliga liikuvate röntgenseadmete poolt 8745 läbivalgustust, millest täiendavale füüsilisele läbivaatamisele suunati 609 veost, nendest omakorda 283 puhul avastati tollieeskirjade rikkumisi.

«Huvitav juhtum oli Narva piiripunktis, kus sõiduauto BMW esirataste koobastest leiti 210 pruuni kleeplindi sisse mähitud kollasest metallist sõrmust,» tõi MTA tollikontrolliosakonna juhataja Urmas Järg näite.

Tollikontrolli ametnikud avastasid tänavu kolme kvartaliga 163 impordi- ja ekspordideklaratsioonidega seotud rikkumist.

«Enamlevinud on tolli- ja käibemaksu vähemmaksmisele suunatud rikkumised, kus kaup deklareeritakse vale nime, päritolu või väärtuse all,» sõnas Urmas Järg.

Põhitrendiks olid tolliväärtuse rikkumised sõidukite impordil. Kokku määrati kaupade impordivormistusega seotud rikkumistel täiendavat maksu ligi 6 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles