Berlusconi nimetas raketikilpi provokatsiooniks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi (paremal) ja Venemaa valitsusjuht Vladimir Putin.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi (paremal) ja Venemaa valitsusjuht Vladimir Putin. Foto: Reuters / Scanpix

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi nimetas USA kavandatavat raketitõrjesüsteemi Venemaa vastu suunatud provokatsiooniks.


«Olgem ausad: me usume, et plaan paigutada raketid Poolasse ja Tšehhi Vabariiki on provokatsioon Venemaa suunal,» ütles Berlusconi neljapäeval Türgis İzmiris toimunud kohtumisel Türgi peaministri Racep Tayyp Erdoganiga, vahendas Bloomberg.

Vastavalt USAga sõlmitud kokkuleppele paigutatakse Poola pinnale kümme tõrjeraketti ja Tšehhi territooriumile rajatakse raketitõrjesüsteemi radar.

Venemaa on korduvalt andnud mõista, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp halvendab piirkonna olukorda ja ohustab Venemaa julgeolekut. USA on sedalaadi väited tagasi lükanud ja kinnitanud, et raketikaitsekilbi abil soovitakse end kaitsta Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu.

Möödunud kolmapäeval teatas Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev lühimaarakettide paigutamisest Poola piiri lähedale Kaliningradi oblastisse. Tema sõnul on selle eesmärk neutraliseerida kavandatava USA raketikilbi väidetavat ohtu Venemaa julgeolekule.

«[Barack] Obama seisukoht raketibaaside kohta Euroopas on oluline, sest Venemaa on andnud sellele selge vastuse,» ütles Itaalia välisminister Franco Frattini 11. novembril. «Me ei saa ilma Venemaata hakkama. Me ei tohi tekitada uut külma sõda. Me peame välja mõtlema uue julgeolekusüsteemi, mis pakub garantiid meile kõigile,» lisas Frattini, kelle hinnangul ei omaks Ida-Euroopasse kavandatav USA raketitõrjekilp sellisel juhul mingit tähtsust.

End Itaalia poliitika Jeesus Kristuseks nimetanud Berlusconi nimetas provokatiivseks ka Ühendriikide otsust tunnustada end veebruaris iseseisvaks kuulutanud Kosovo suveräänsust. Samuti kritiseeris valitsusjuht USA vabariiklasest presidendi George W. Bushi tugevat toetust Gruusia astumisele NATOsse.

Opositsioonierakonnad on korduvalt kritiseerinud Venemaa peaministri Vladimir Putiniga sõbralikes suhetes oleva Itaalia peaministri tegevust. Eriti teravaks kujunes see vastasseis augustikuise Gruusia sõja päevil, kui Berlusconi oli oma hukkamõistvates avaldustes Venemaa suhtes suhteliselt leebe. Samuti on Berlusconi toetanud Venemaa võimude otsuseid, mis puudutavad naftakompanii Jukose juhtide vahistamist ja Tšetšeenia sõda. Berlusconi toetab ka Venemaa ühinemist Euroopa Liiduga, mistõttu kahe riigi vahelisi suhteid on nimetatud isegi «erisuhteks». Selle peamise põhjusena võib tuua välja Itaalia energianälja.

Itaalia võtab järgmisel aastal üle maailma juhtivate tööstusriikide G7 klubi eesistujatooli ja populistliku valitsemisviisi poolest tuntud Berlusconi on lubanud, et püüab olla vahendaja USA ja Venemaa vahel ning maandada riikide vahelisi pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles