Vene puidutollid kollitavad edasi

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Matti Vanhanen ja Venemaa peaminister Vladimir Putin.
Soome peaminister Matti Vanhanen ja Venemaa peaminister Vladimir Putin. Foto: AP / Scanpix

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Venemaa otsus kavandatud puidu eksporditollide tõus edasi lükata vaid ajutine lahendus ning on endiselt põhimõttelist otsust vajav tingimus Venemaa ühinemisel Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO).


Venemaa peaminister Vladimir Putin tegi otsuse, et järgmise aasta algusesse kavandatud puidu tollitariifide tõus lükkub 9 kuni 12 kuu võrra edasi, teatavaks eelmisel kolmapäeval kohtumisel Soome peaministri Matti Vanhaneniga, kirjutas Äripäev.

Vaja lõplikku kokkulepet

«Probleem on siiski vaid edasi lükatud. Lahenduseks oleks vaja ikkagi sellist kokkulepet, mis ideaalis võiks tähendada eksporditollide rakendamisest loobumist,» ütles Paet.

«WTO raames on meile oluline ka diskrimineerivate raudteetariifide süsteemi kadumine, mis praegu Eestisse tulevate kaupade suhtes kehtib,» ütles välisminister ja lisas, et Euroopa Liidu ja Venemaa kõnelused neil teemadel jätkuvad.

Venemaa on WTOga liitumise protsessi raames 2004. aastal teinud Euroopa Liiduga kokkuleppe, millega Venemaa kohustub läbirääkimiste ajal eksporditolli tariife mitte tõstma ning pärast WTOga ühinemist neid järk-järgult langetama.

«ELi nägemus on see, et kui Venemaa tahab puidu tollitariife tõsta, rikub ta sellega kokkulepet,» märkis Paet.

Puidu eksporditariifide tõusu edasilükkamise ametliku põhjusena ütles Putin, et sellega leevendatakse ELi mõnede riikide tekkida võivaid probleeme, eelkõige aga Soome omi.

Põhjanaabrite erilise kohtlemise objektiks saamise üheks tõenäoliseks põhjuseks on see, et Soomele prognoositakse lähiaastateks maailmamajanduse kasvu aeglustumisest suuremat puidunõudluse vähenemist, paberi- ja metsatööstus on järsult võimsusi kärpinud ning muutunud oludes saab Soome metsatööstus hakkama täiesti ilma Venemaa puiduta.

Putini venitamistaktika

Välisministeeriumi asekantsler välismajanduse ja arengukoostöö küsimustes Marina Kaljurand ütles, et Putini ja Vanhaneni kohtumise juures viibinud Soome saadiku sõnul oli suur üllatus, et selline pakkumine käidi välja kahepoolsel kohtumisel, mitte ELi tippkohtumisel.

«Tõenäoliselt leidis Venemaa ka seda, et majanduskriisi tingimustes ei ole tal endalgi mõtet eksporditariife nii kõrgele tõsta,» ütles Kaljurand, viidates sellele, et tegemist on venitamistaktikaga, et säilitada raha laekumine Venemaa metsatööstusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles