India sõjalaev hävitas piraatide emalaeva

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India mereväe fregatt INS Tabar.
India mereväe fregatt INS Tabar. Foto: AFP / Scanpix

India mereväe esindaja teatel hävitas nende sõjalaev Adeni lahes Somaalia piraatidele kuuluva emalaeva.


Teisipäeval lähenes INS Tabar piraatide emalaevale ja palus laeva meeskonnal alus inspekteerimiseks peatada. Vaatamata korduvatele nõudmistele otsustas laeva meeskond edasi liikuda ning ähvardas sõjalaeva õhku lasta, vahendas AFP.

«INS Tabar andis enesekaitse korras vastulöögi ja avas tule emalaeva pihta,» seisis India mereväe avalduses. Mereväe ametliku esindaja kinnitusel puhkes laeval tulekahju ja kuulda oli ka plahvatusi, mis tõenäoliselt tekkisid pardal leiduva laskemoona plahvatamisel. Osadel piraatidel õnnestus kahe mootorpaadiga siiski sündmuskohalt minema kihutada.

India on üks neid suurriike, mis otsustas saata oma sõjalaevad ohtlikesse Somaalia rannikuvetesse korda looma. Fregatt INS Tabari peamiseks ülesandeks on ÜRO Toitlustusprogrammi (WFP) humanitaarlaevade eskortimine.

WTPi humanitaarlaevad saadavad iga kuu sõjalisest konfliktist räsitud Somaaliasse 30 000-35 000 tonni humanitaarabi, kuid viimastel aastatel Adeni lahes sagenenud piraatide rünnakud kauba- ja reisilaevadele on sundinud lääneriike midagi nende turvalisuse tagamiseks ette võtma.

Vaatamata rahvusvaheliste sõjalaevade saatmisele konfliktipiirkonda on Somaalia piraate raske tabada, sest nende käsutuses olev tehnika lubab neil kaaperdada laevu ka kaugemal kui ainult Somaalia rannikuvetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles