Scheffer: võitlust piraatidega peab juhtima Aafrika

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer nimetas piraatlust küll väga suureks ohuks, kuid tema hinnangul peavad piraatide vastast võitlust juhtima Aafrika riigid.


«Sel mandril on veel palju probleeme, kuid ma olen veendunud, et neile probleemidele lahenduse otsimist peaksid juhtima aafriklased, mitte teised, » ütles Scheffer kolmapäeval Ghanasse saabudes, vahendas Reuters.

Scheffer kinnitas, et NATO osaleb piraatlusevastases võitluses, mille kinnituseks on ka ohtlikusse Adeni lahte saadetud alliansi sõjalaevad, mis üritavad Somaalia rannikuvetes vohava piraatlusega võidelda. Peasekretäri sõnul ei näe ta vajadust NATO maavägede saatmist Somaaliasse.

Ghana kaitseminister Albert Kan-Dapaah tegi NATO-le ettepaneku tihendada Aafrika Liidu ja teiste piirkondlike organisatsioonidega koostööd, et võidelda tõhusamalt piraatluse ja teiste julgeolekuprobleemidega.

Praegu patrullivad Somaalia vetes alliansi liikmesriikidest Ühendkuningriigi, Kreeka, Itaalia, USA, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania ja Türgi sõjalaevad, mis eskordivad ÜRO Toitlusprogrammi (WFP) humanitaarlaevu. Lisaks on Somaalia vetes ka Venemaa, India ja teiste riikide laevu.

Detsembris annab NATO piraatlusevastase võitluse ohjad üle Euroopa Liidule, mis alustab piirkonnas oma julgeolekuoperatsiooni Atalanta, mille käigus saadetakse konfliktipiirkonda veel kaheksa alust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles