Medvedev ootab Obamalt paindlikkust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev vastamkas ajakirjanike küsimustele APECi tippkohtumise ajal.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev vastamkas ajakirjanike küsimustele APECi tippkohtumise ajal. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa president kutsus oma peatset kolleegi loobuma USA senise administratsiooni kavast paigutada raketitõrjesüsteemid riikidesse, mis kuulusid minevikus Moskva mõjusfääri.

 

Aasia ja Vaikse ookeani riikide tippkohtumisel Peruus ajakirjanikega vestelnud Medvedev avaldas lootust, et vähem kui kahe kuu pärast Ameerika Ühendriikide presidendiks astuv Barack Obama parandab suhteid Venemaaga, vahendas AFP.

USA tahab paigutada oma raketitõrjesüsteemi osad Poola ja Tšehhi pinnale, kuid Venemaa ähvardab vastuseks sellele viia oma lühimaaraketid Kaliningradi. Obama pole aga veel avalikult oma seisukohta president Bushi ajal rajama hakatud raketikilbi kohta välja öelnud ning Medvedev aga arvas, et selles vaidlusküsimuses võib toimuda nihe.

«Minu arust on siin võimalused, sest kui praeguse administratsiooni positsioon on äärmiselt paindumatu, siis järgmiseks presidendiks valitu positsioon tundub palju ettevaatlikumana,» märkis ta. «See näitab, et meie tulevased ameerika partnerid vähemalt mõtlevad sellele. Neil puudub lõplikult ettevalmistatud mall selle probleemi lahendamiseks.»

Medvedevi sõnul tähendab see, et dialoog on võimalik ja ka muutus positsioonides on võimalik. Venemaa välisminister Sergei Lavrov oli vaid veidi varem samas paigas tõdenud, et seni pole Washington venelaste muresid hajutada suutnud. Tema sõnul saab seda aga teha vaid täieliku loobumisega ühepoolsetest raketikilbi plaanidest ning kokkuleppega alustada koostööd uuesti algusest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles